Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zdrave zamjene za sastojke u slasticama: Chia umjesto jaja...

Zdrave zamjene za sastojke u slasticama: Chia umjesto jaja...

Avokado umjesto maslaca ili chia i lanene sjemenke umjesto jaja samo su neke od zamjena za sastojke u desertima koji mogu smanjiti broj kalorija i ne promijeniti okus izvornog recepta

VIDEO

Ako ste na dijeti ali i dalje želite jesti slatko, postoji rješenje. Naime, u kolače možete dodati niz zdravih zamjena za određene sastojke u vašem desertu te mu tako značajno povećati hranjivu vrijednost. Nutricionistica Samantha Cassetty objasnila je kako ovih devet zdravih namirnica možete ukomponirati u svoj desert i učiniti ga ukusnijim i zdravijim.

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

1. Maslac zamijenite pasiranim avokadom

Ovo je jednostavna zamjena za pečenje, jer možete koristiti istu količinu avokada kao i maslaca koji se traži u receptu. Prema Cassetty, ova zamjena smanjuje ukupni udio masti, a istovremeno povećava sadržaj vlakana i hranjivih sastojaka, te opskrbljuje vaš desert vitaminom K, folatima, vitaminom E i kalijem. Osim toga, zamjena maslaca s avokadom zapravo zamjenjuje manje zdrave zasićene masti protuupalnim mononezasićenim mastima. Trebao bi dobro funkcionirati u svim pečenim proizvodima, ali ako vas brine zelena nijansa, isprobajte ga u čokoladnim desertima gdje nećete primijetiti nikakvu razliku u boji.

2. Ubacite slanutak

Možda zvuči čudno, ali slanutak je doista svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim kolačićima i ostalim slasticama.

- Slanutak opskrbljuje proteinima i vlaknima te mnoštvom drugih hranjivih sastojaka, uključujući magnezij, cink, željezo i folate - objašnjava Cassetty. Zbog toga su studije pokazale da slanutak poboljšava hranjivost obroka, a isto bi se moglo reći i za deserte s dodatkom slanutka.

BITE ME pločice: Dvije godine smo razvijali proizvod, a sada u njima uživa već 'pola' Europe
BITE ME pločice: Dvije godine smo razvijali proizvod, a sada u njima uživa već 'pola' Europe

3. Dodajte orahe

Ne može jednostavnije, samo stavite orahe u deserte poput browniesa ili zdravih kolačića.

- Utvrđeno je da uključivanje oraha u prehranu poboljšava unos hranjivih sastojaka, zato je sjajna strategija dodati ih u poslastice - kaže Cassetty. Od svih orašastih plodova, orasi su jedini bogati ALA omega-3 masnim kiselinama, a osim toga pružaju vlakna, magnezij i željezo te u desertima imaju božanski okus.

4. Napravite 'jaje' od chia sjemenki ili lana

Vegani već godinama koriste ovaj trik kako bi zamijenili jaja, no čak i ako niste vegan, možete isprobati ovu taktiku. Dovoljno je jednu žlicu sjemenki chia ili lana pomiješati s tri žlice vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta dok konzistencije ne bude slična jajetu. Prema Cassetty, ove sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama, odnosno protuupalnim mastim koje općenito ne jedemo dovoljno.

5. Zamijenite prazne ugljikohidrate s hranjivim sastojcima

- Nažalost, većina slastica sadrži uglavnom prazne ugljikohidrate, poput dodanih šećera i pšeničnog brašna rafiniranog zrna. Isprobajte recepte i mješavine za pečenje koje sadrže brašno od badema ili kokosa koji su bogati hranjivim sastojcima. Oni imaju manje ugljikohidrata i više vlakana i bjelančevina od uobičajenih smjesa, što znači da nećete kroz dan doživjeti nagli pad energije i promjene šećera u krvi koje inače donosi većina slastica - kaže Cassetty.

Previše slatkiša može negativno utjecati na raspoloženje i san
Previše slatkiša može negativno utjecati na raspoloženje i san

6. Smanjite šećer u receptima

Prema Cassetty, možete maknuti otprilike trećinu šećera iz recepta bez da ugrozite konačni proizvod u voćnim receptima, kremšnitama, pudinzima i pločicama bez pečenja. Naravno, bit će manje slatkog okusa, ali to je dobro jer vas jako zaslađeni deserti tjeraju da više jedete. U pečenim proizvodima šećer pomaže zadržati vlagu, pa umjesto njega probajte dodati pasiranu suhu šljivu u omjeru 1: 1. Ovaj trik smanjuje količinu šećera i dodaje vlakna bez uništavanja teksture smjese.

7. Budite oprezni s čokoladnim suzama

Pokušajte upotrijebiti ili mini verziju čokoladnih suza ili nasjeckajte tamnu čokoladu na manje komadiće kada u receptima trebate dodati čokoladne suze. Ovaj trik vam daje čokoladni okus pri svakom zalogaju, ali smanjuje količinu čokolade koju koristite jer se manje čokoladne suze i komadi ravnomjernije raspoređuju.

Mljac! Napravite cheesecake sa bananama i pudingom za tren
Mljac! Napravite cheesecake sa bananama i pudingom za tren

8. Preobrazite svoje voće

- Nikada ne bih predložila da se za desert pojede komad voća, ali voće zaista možete pretvoriti u nešto što možete nazvati desert. Jedan od mojih najdražih recepata je pirjati nasjeckane jabuke posute cimetom, a zatim na vrh staviti orahe. Druga mogućnost je da zagrijete smrznuto voće 30 sekundi dok ne postane sočno, a zatim umiješajte 1 žličicu chia sjemenki na pola šalice smrznutih bobica. Smjesa neka odstoji najmanje 30 minuta dok ne postane želeasta. Zatim pospite granolom - kaže Cassetty. Ovo su samo dvije mogućnosti, ali u stvarnosti postoji toliko načina kako napraviti desert od prirodno slatkog voća.

9. Napravite mini verziju

- Jedna od mojih omiljenih profesionalnih strategija su mini porcije. Napravite svoj omiljeni desert u mini verziji i pojedite nekoliko zalogaja. Takav mini desert omogućuje vam maksimaliziranje užitka, a veličine porcija razumnima - kaže Cassetty, piše Msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...