Ovo tropsko voće blagog okusa podsjeća na mješavinu citrusa, jabuke i šljive, a potječe iz jugoistočne Azije. Prepoznatljivog je oblika zbog čega se još naziva i zvjezdano voće, sadrži vrlo malo kalorija i izvrstan je izvor vitamina C. Kora se ne guli već samo pere, a voće reže na kriške. Odlično je u voćnim salatama, a ne bi ga smjeli jesti jedino oni s bubrežnim kamencima jer sadrži oksalnu kiselinu.
|
Foto: Fotolia
Ovo tropsko voće u obliku kruške dolazi iz centralne Amerike. Njegove sjemenke su jestive, a okus je mošusan i zasitan. Jedna voćka obično sadrži oko 120 kalorija, obilje vitamina C te je izvrstan izvor kalija i folne kiseline. Papaja sadrži enzim papain te druge korisne bjelančevine za probavu, a jede se svježa ili pak pečena, uz dodatak soka od limuna ili limete.
|
Foto: Fotolia
Neobičnog i jakog mirisa, narančaste ljubičaste ili žute kore te zanimljvih sjemenki, ovo tropsko voće je prvak u nutritivnim vrijednostima. Jedna voćka sadrži tek oko 16 kalorija, a bogata je vitaminima A, C i vlaknima. Okusom je najsličnija kombinaciji guave i naranče, a servira se u voćnim salatama ili kao dodatak uz meso poput svinjetine te uz ribu.
|
Foto: Fotolia
Iako se uzgaja već 5000 godina, nar je tek u posljednje vrijeme došao na glas supervoća. Bogat je kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, selenom te brojnim vitaminima. Raste u područjima mediteranske i suptropske klime, porijeklom je iz Azije, a najčešće se bere u jesen. Plod se čuva na sobnoj temperaturi, ali ne i direktno izložen suncu, a jede se tako da se guli kora i vade zrnca nara.
|
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Već oko 100 grama ovog ukusnog voća sadrži oko 100 kalorija, a bogat je aminokiselinama, flavonoidima, beta karotenom, niacinom, kalcijem, željezom i kalijem. Sirovi mango sadrži škrob koji se pretvara u šećer, a u siromašnim zemljama zreli se mango jede uz mlijeko kao recept za debljanje. Potječe iz jugoistočne Azije, no zbog dobrih mogućnosti skladištenja dostupan je gotovo svugdje u svijetu.
|
Foto: Fotolia
Ovi mali plodovi rastu na visokim palmama u Južnoj Americi, a bogate su kalijem, bakrom, vitaminom C i E te antioksidansima. Okusom je sličan kombinaciji čokolade i šumskog voća, a acai se jede svjež, sušen ili pije u sokovima. Bobice su veličine borovnice, a prah od tog voća često se miješa u razne smoothie ili proteinske napitke.
|
Foto: Fotolia
Globalno tržište ima svoje prednosti, pa danas do kupca dolaze i neke od ukusnih tropskih poslastica, a osim odličnog okusa obiluju zdravim vitaminima i mineralima