To je to što me zanima!

Želudac jače boli u jesen, a bol jača kava, čokolada i špinat

U Hrvatskoj 70 posto ljudi koji imaju problema sa želucem imaju i Helicobacter pylori, koji je najčešći uzročnik gastritisa i čira. Najbolja prevencija je prehrana
Vidi originalni članak

Kako stiže jesen, tako su češće želučane tegobe poput gastritisa i čira na želucu ili se pogoršavaju. 

- Gastritis je upala želučane sluznice, a može biti akutni i kronični. Različiti su uzroci gastritisa koji mogu biti zajednički i za akutni i kronični: uporaba nesteroidnih antireumatika (kao što su diklofenak - voltaren, ibuprofen - brufen, ketoprofen - ketonal, aspirin i sl.). Ovdje je bitno napomenuti da je svejedno uzimaju li pacijenti ove lijekove putem tableta, injekcija ili čepića jer jednako štetno djeluju na sluznicu želuca. Uzrok mogu biti i infekcije bakterijama, od kojih je najčešća Helicobacter pylori, ali i neke druge bakterije, no H. pylori je najčešći uzročnik gastritisa; infekcije virusima, gljivicama, parazitima. 

Akutni gastritis može biti izazvan i alkoholom, traumom ili smanjenim protokom krvi kroz želudac. Kronični gastritis je pokraj gornjih čimbenika uvjetovan i povratom žučnog sadržaja u želudac, autoimunim i alergijskim bolestima kod zračenja, kod gihta, pušenje može izazvati gastritis, stres, loše navike hranjenja (uzimanje manje obroka dnevno te posljedično prejedanje) i genetska predispozicija - objašnjava dr. Tanja Pekez-Pavliško te dodaje kako se kod nekih uzrok gastritisa nikad ne utvrdi. U Hrvatskoj i do 70 posto populacije koja ima problema sa želucem ima i Helicobacter pylori. 

- Najtočnija dijagnoza postavlja se gastroskopijom kada se uzima i uzorak na patološku i mikrobiološku dijagnozu. Infekcija bakterijom Helicobacter pylori je složena, a liječenje provodi obiteljski liječnik u suradnji s gastroenterologom - kaže Pekez-Pavliško. No nema svatko iste simptome. 

- Tegobe su mučnina, povraćanje, žgaravica, težina i bol u ‘žličici’ (iznad pupka), nadutost, ali dobrim praćenjem tegoba može se uočiti kada se pogoršavaju, a kad se smanjuju (uzimanje hrane, lijekova i sl.) - upozorava dr. Pekez-Pavliško te nastavlja:

- Prehrana je jako bitna. Treba se jesti manje kalorična hrana podijeljena u nekoliko obroka (četiri-pet i više), treba izbjegavati radič, kupus, špinat, kavu, kakao, čokoladu, slatko, ne piti tekućinu tijekom ručka, ali najbolje je da pacijent vidi što mu najviše odgovora, odnosno ne - savjetuje dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Peptički ulkus ili čir na želucu i dvanaesniku najčešće je uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori. Ova bakterija je uzročnik gotovo svih peptičkih ulkusa, i to 80 posto želučanih te više od 90 posto onih na dvanaestercu, no kao i kod gastritisa, ako ste zaraženi H. pylori, to ne znači da ćete sigurno imati i ulkus. 

Neke od čireva može izazvati i dugotrajno uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova. Najčešći simptom čira je ravnomjeran i tupi bol. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod ulkusa dvanaesnika pojavljuje se dva do tri sata nakon jela, no može se pojaviti usred noći na prazan želudac, a smiruje se uzimanjem hrane. 

Pola populacije ima H. pylori

Oko 50% svjetskog stanovništva inficirano je H. pylori. Već se tijekom djetinjstva inficiramo njome, ali se simptomi pojavljuju poslije, i to u oba spola. Jedino je autoimuni gastritis tri puta češći kod žena. Gastritis izazvan infekcijom HP može se razviti u želučani vrijed (peptički ulkus) i vrlo rijetko u malignu bolest. Bolovi koji se pojačavaju u proljeće i jesen karakterističniji su za vrijed. Javite se liječniku ako se pojačaju bolovi, ako se bol iz ‘žličice’ širi u vrat, lijevu ruku, ako je bol u ‘žličici’ povezan s izlaganjem hladnoći, tjelesnim naporom te ako dolazi do pojave crne stolice ili povraćanja crnog sadržaja, naglog pada tlaka.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • isana 12.10.2014.

    ja imam kronicne bolove i helicobacater pylori sam bog zna koje su to muke svakoga dana nebi pozelila bas nikome te bolove

  • Samo Iva 30.09.2014.

    Mene ne boli,već peče.Na završetku prsne kosti,a nekad mi se diže i do jednjaka i grla ta kiselina. I baš sam primjetila ujesen da peče bezobzira na prehranu i stres.Zašto?

  • crni kos_1 28.09.2014.

    A kako provariti svojekakve spodbe (politika, privreda, uprava i puno toga)? Već sami komentari mi pokvare probavu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare