To je to što me zanima!

Ženama su ruke često hladnije nego muškarcima, evo zašto

Branislava Čilić dr.med napominje kako smo svi različito osjetljivi na promjene klimatskih uvjeta, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije
Vidi originalni članak

Zašto su nekima ruke hladnije i zašto se to češće događa ženama objasnila nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba. Kaže da u svojoj liječničkoj praksi relativno često sluša kako se pacijenti žale na hladne ruke, puno češće žene nego muškarci.

POGLEDAJTE VIDEO o liječenju bojama:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prije svega, u velikoj većini slučajeva se ne radi o bolesti, nego o fiziološkoj pojavi sužavanja krvnih žila na periferiji tijela u kontaktu s hladnijim okružjem. To se događa zbog pokušaja tijela da štedi energiju, toplinu kako bi više krvi i energije bilo dostupno životno važnim organima poput srca. Količina krvi koja protječe kroz kapilare u koži ruku, u kojoj su smješteni termoreceptori i to 1 mm ispod površine kože, je varijabilna, od 0,02-3 litre u minuti i zavisi od vanjskih uvjeta - kaže Branislava Čilić dr.med.

SPAVATE LI S ČARAPAMA ILI BEZ? U čemu je tajna? Evo zašto neki ljudi ne mogu utonuti u san bez toplih čarapa na stopalima

Drugim riječima, krvne žile vanjskih dijelova tijela se na hladnoći automatski sužavaju - tako tijelo štiti unutarnje organe od niskih temperatura usmjeravajući krv na njih.

Liječnica napominje kako smo svi različito osjetljivi na promjene klimatskih uvjeta, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije.

Glavni razlozi zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci:

  • Različita je količina mišićne mase koja je odgovorna za čuvanje topline tijela, a muškarci imaju više mišićne mase od žena.
  • Količina masnog tkiva koje je slabije prokrvljeno zaustavlja protok topline prema periferiji kod žena jer imaju 10 posto više masnog tkiva nego muškarci.

  • Mikrocirkulacija žena se zatvara prije nego kod muškarca.
  • Bazalna tjelesna temperatura žena je niža od one kod muškarca.
  • Povećana razina hormona estrogena koji je daleko veći kod žena uvjetuje povećanu osjetljivost na temperaturu, ali je i regulator protoka kroz kožu.

HLADNI PRSTI Loša cirkulacija: Kako je možete pobijediti i kada to ukazuje na vrlo ozbiljna medicinska stanja

- Važno je reći da se razina estrogena mijenja tijekom menstruacijskog ciklusa pa se stoga kroz ciklus mijenja i osjetljivost na temperaturu. Temperatura tijela je najveća oko ovulacije kada je razina estrogena najveća pa je tada temperatura tijela jedan od pokazatelja ovulacije - objasnila je Branislava Čilić dr.med.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Jo.Ka. 25.11.2022.

    Isti slucaj je i sa zenskim nogama 😅

  • melin51 25.11.2022.

    Zbog hladnokrvnosti žene u prosijeku žive puno dulje od toplokrvnih muškaraca.

  • dale73 25.11.2022.

    Doktorice mislim da je stvar u pišanju, naime muškarci moraju u ruci držati za to vrijeme nježnik, i priroda je regulirala da su muškarcima toplije ruke, kako se ne bi nježnik "prehladio" i tako gubio svoju sekundarnu funkciju koja je ženama najmilija stvar na ovom svijetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare