Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ove namirnice jedite češće ako želite izgraditi mišićnu masu

Ove namirnice jedite češće ako želite izgraditi mišićnu masu

Piletina, govedina i drugo crveno meso sadrže puno proteina pa ih je dobro jesti za izgradnju mišića. Tofu je dobar za vegane i vegetarijance, ali je i dobar izvor proteina kao i jaja, tuna i maslac od kikirikija

VIDEO

Izgradnja mišićne mase postiže se treningom, ali uz trening ne smijete zanemariti prehranu jer mnoge namirnice mogu pridonijeti, na ovaj ili onaj način, stvaranju mišića. Ove namirnice biste si trebali dodati na jelovnik ako želite povećati mišićnu masu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom VIDEO

Piletina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da biste povećali mišićnu masu, konzumirajte hranu koja sadrži nemasne proteine ​​bez previše masti. Piletina zadovoljava oba kriterija. Zapravo, piletina sadrži najviše proteina po obroku u usporedbi s drugim mesom.

Govedina i ostalo crveno meso

Konzumiranje značajne količine proteina ključno je za dobru prehranu kada se želi povećati mišićna masa. Općenito, govedina i drugo crveno meso sadrže puno proteina, ali budući da govedina često ima puno masti, poželjniji su nemasni komadi mesa.

Tofu

Odličan je izvor proteina – u 100 grama nalazi se oko 8 grama bjelančevina, a svega 75 kalorija. Izvrsno zasićuje, pa se preporučuje konzumirati je u umjerenim količinama kada pokušavate skinuti koji kilogram ili održati postojeću težinu. Nekoć se tofu mogao kupovati samo u specijaliziranim trgovinama, a danas se nalazi u gotovo svakom supermarketu. Blok od 180 do 200 grama može se naći po cijeni od oko 10 kuna ili čak manje od toga.

Mliječni proizvodi

Njihovi proteini, ugljikohidrati, vitamini i minerali olakšavaju dobivanje mišića. Starije osobe također bi trebale svakodnevno konzumirati hranu bogatu kalcijem kako bi očuvali mišićnu masu.

Četiri trika za ublažavanje upale mišića nakon jakog treninga
Četiri trika za ublažavanje upale mišića nakon jakog treninga

Riža

Proteini nisu jedini nutrijent potreban za povećanje mišićne mase. Ugljikohidrati također igraju važnu ulogu u ovoj vrsti prehrane. Riža pomaže i u izgradnji bolje muskulature.

Jaja

Jedan od ključnih sastojaka prehrane koja potiče razvoj mišićne mase je svakako jaje. Ono u sebi sadrži 13g proteina. Upravo proteini iz jaja imaju veću biološku vrijednost od bilo koje cjelovite namirnice i oni su u ovoj namirnici najlakše iskoristivi. Osobe koje ne jedu meso definitivno mogu jesti jaja koji su idealna zamjena za izvor proteina. 

Napitci od soje

Napitak od soje lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama i ima niski glikemijski indeks.

Kao ni bademovo mlijeko, nema kolesterola ni laktoze. Odličan je izbor i za osobe koje imaju problema s probavom. Sadrži izoflavone, biljne hormone koji djeluju kao antioksidansi i imaju povoljan učinak na naše zdravlje, štite zdravlje prostate, kostiju, srca i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti.

U 'Večeri za 5 na selu' Snježana nije oduševila svoje goste: 'Bilo je ipak malo prejednostavno'
U 'Večeri za 5 na selu' Snježana nije oduševila svoje goste: 'Bilo je ipak malo prejednostavno'

Sojino mlijeko ima 30% manje kalorija od punomasnog kravljeg, a masti čak upola manje, dok kolesterola uopće nema te su od toga uglavnom zastupljene nezasićene masne kiseline (esencijalne linolna i linoleinska).

Orašasti plodovi

Jedenje obroka i grickalica s hranom bogatom proteinima, kalorijama i ugljikohidratima dobar je način za povećanje mišićne mase. Orašasti plodovi imaju znatnu količinu svakog od ovih hranjivih sastojaka, stoga odaberite orašaste plodove kada vas podnevne napadne glad. 

Tuna

Tuna pruža mnoge hranjive tvari, što je čini vrlo korisnim dodatkom brojnim dijetama, uključujući one za izgradnju mišićne mase. Zapravo, tuna je odliča izvor proteina.

Avokado

Smatra se izvorom dobrih masti zbog visokog udjela kalorija te je odličan za dodavanje u salate. Avokado je također bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.

Kruh

storyeditor/2022-04-02/62451561_l.jpg

Sve dok je napravljen od cjelovitih žitarica, kruh može biti važan dio prehrane za izgradnju mišića. Sadrži puno ugljikohidrata i vlakana.

Maslac od kikirikija

Svako serviranje od 2 žlice maslaca od kikirikija sadrži više od 8 grama proteina, gotovo 2 grama prehrambenih vlakana, 208 miligrama kalija, više od pola grama željeza, 24 mikromilligrama folata, 188 kalorija i 3 grama šećera. Sadržaj masti je 16 grama po obroku, ali samo tri grama su zasićene.

Cijene ulja porasle i za 75 posto: Stručnjaci otkrivaju razloge, ali i što nas čeka do kraja godine
Cijene ulja porasle i za 75 posto: Stručnjaci otkrivaju razloge, ali i što nas čeka do kraja godine

Kikiriki maslac je vrlo bogat antioksidansima, koji pomažu u zaštiti od oštećenja stanica slobodnim radikalima u krvi. Sadrži i veliku količinu mononezasićenih masti koje su povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Žitarice

Bilo da se dodaju u jogurt ili konzumiraju u obliku pločica (naravno, bez previše šećera), žitarice se mogu dodavati mnogim jelima. Velika količina ugljikohidrata, kalorija i vlakana pomažu pri izgradnji mišića.

Jogurt

Greek yogurt in a glass jars

Kao i drugi mliječni proizvodi, jogurt je izvrstan način da konzumirate više proteina. Lako ga je pronaći i može se dodati brojnim jelima. Grčki jogurt daje najviše proteina, između 8 g i 23 g po porciji od 240 mL.

Evo koje je najbolje vrijeme za večeru ako želite neometan san
Evo koje je najbolje vrijeme za večeru ako želite neometan san

Tjestenina

Ukoliko vam je cilj izgradnja mišića i oblikovanje vrhunskog tijela, tjestenina je u tom slučaju jedna od boljih namirnica. Konzumiranje tjestenine nakon treninga može doprinijeti rastu mišića ukoliko uložite puno truda vježbanjem.

Ugljikohidrati iz tjestenine će napuniti zalihe glikogena u mišićima kako biste imali čim više energije za svoju fizičku aktivnost.

S obzirom na to da vam tjestenina može poslužiti samo kao gorivo za trening, način na koji ćete sigurno izgraditi mišiće je trening snage.

Mahunarke

Bohneneintopf

Mahunarke također sadrže puno vlakana koja su dobra za uravnoteženu prehranu.

Bademi

Svatko tko želi dobiti na mišićnoj masi trebao bi konzumirati bademe. U 100g badema sadržano je 21,2g proteina i 11,8g vlakana. Ukoliko nemate vremena pojesti kompletan obrok, uzmite šaku ili dvije badema, to će vam pružiti sve potrebne makronutrijente (masti, ugljikohidrate i proteine) za rast mišićne mase, piše Msn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme