To je to što me zanima!

Žene s ekstremnim PMS-om su prema liječnicima "nestabilne"

Žene s jačom verzijom PMS-a, tzv. PMDD-om koji pogađa njih pet do osam posto, prema uglednom psihijatrijskom priručniku imaju mentalni poremećaj
Vidi originalni članak

Žene koje pate od ozbiljnijih promjena raspoloženja tjedan dana prije menstruacije sada će nositi dijagnozu mentalnog poremećaja, najavili su liječnici u petom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika mentalnih poremećaja Udruženja američkih psihoterapeuta.

No, oko odluke karakteriziranja PMS-a kao punopravnog poremećaja mišljenja su podijeljena, a kritičari navode da to samo doprinosi stereotipu da su žene emocionalno nestabilne ovisno o danu ciklusa, piše Daily Mail.

Ipak, dijagnoza psihičkog poremećaja se odnosi na žene s PMDD-om, tj. predmenstrualnim distrofičnim poremećajem kod kojeg su klasične tegobe razdražljivosti, umora, nesanice i depresivnosti jače izražene. Prema novim klasifikacijama priručnika, mentalno bolesnim bi se moglo proglasiti od pet do osam posto žena koje pate od takvih izraženih simptoma PMS-a.

- Tada bi priznanje da patite od PMS-a definitivno nosilo sa sobom određenu društvenu stigmu, a istaknute ličnosti u psihijatriji su najavile pobunu protiv novosti u priručniku - napomenuo je Gary Greenberg, cijenjeni autor djela o psihoterapiji.

Vitamin E značajno smanjuje osjetljivost tijela tijekom PMS-a

Idi na 24sata

Komentari 34

  • zahira45 22.10.2013.

    Našao se pametnik!

  • Stella81 22.10.2013.

    kaj sam ja sad mentalno neuravnotežena samo zato što u pms-u ne garantiram za sebe i svoje postupke? :D svašta :))))

  • veselibosanac 22.10.2013.

    ovi psihijatri prelaze sve granice,neka sebe zatvore i lijece svoje poremecaje biti ce im pametnije!

Komentiraj...
Vidi sve komentare