To je to što me zanima!

Život u gradu slabi mentalne procese i skraćuje životni vijek

Najjednostavniji način da se osvježi mozak je šetnja u parku. Vrijeme provedeno u prirodi osvježava, daje priliku za oporavak i odmor od bombadiranja porukama
Vidi originalni članak

Život u gradu nosi mnogo atrakcija, više radnih mjesta, socijalne i kulturne aktivnosti, kao i viši životni standard, ali i dodatni stres. Užurbani način života stvara snažne podržaje koji psihički iscrpljuju, a mogu oslabiti mentalne procese, kao što su pamćenje i pozornost. Ljudi bi trebali obratiti pozornost na simptome kao što su nepažnja, nestrpljivost i zaborav. Zanemarivanje tih simptoma umora može povećati količinu stresa koja utječe na životni vijek ljudi, ističu znanstvenici.

Najjednostavniji način da se simptomi prevladaju i da se osvježi mozak je polusatna dnevna šetnja u parku. Vrijeme provedeno u prirodi osvježava organizam te daje priliku za oporavak i odmor od svakodnevnog bombadiranja mnoštvom poruka. Sam pogled na zeleni okoliš pomaže ljudima, pokazala su istraživanja američkih znanstvenika. Pacijenti u bolnici koji su vidjeli drveće iz bolničkog kreveta oporavili su se brže od onih koji nisu, a žene koje su živjele u stanovima s pogledom na park mogle su se lakše fokusirati na dnevne zadatke.

Gdje je idealno stvoriti dom – u gradu ili na selu? Sve ima svoje prednosti i mane, a Pametna kuna vam pomaže da lakše donesete tu važnu odluku.


Idi na 24sata

Komentari 2

  • user_59566 18.11.2010.

    grad ima neke prednosti,ali selo još veće!

  • mare888 18.11.2010.

    istina...

Komentiraj...
Vidi sve komentare