To je to što me zanima!

Znanstvenica: Zagađenje nam smanjuje penise i plodnost!

Već i ptice na grani znaju da su toksične kemikalije i plastika štetni za okoliš i naše cjelokupno zdravlje, ali sada znanstvenica upozorava da zagađenje šteti i na jednom sasvim osobnom nivou
Vidi originalni članak

Dr. Shanna H. Swan, ekološka i reproduktivna epidemiologinja, objasnila je zabrinjavajuća otkrića u svojoj najnovijoj knjizi 'Odbrojavanje: Kako moderni svijet prijeti broju sperme, mijenja muški i ženski reproduktivni razvoj i ugrožava budućnost ljudske rase'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ona je koautorica studije iz 2017. godine, koja se bavila brojem sperme u muškaraca, i primijetila je dramatičan pad između 1973. i 2011. godine.

Sada njezina najnovija knjiga istražuje ove stope opadanja, zajedno s reproduktivnim zdravljem i smanjenjem genitalija.

- Kemikalije u našem okruženju i nezdrav način života u modernom svijetu remete našu hormonalnu ravnotežu, uzrokujući različite stupnjeve reproduktivnog pustošenja. U nekim dijelovima svijeta, prosječna žena u dvadesetima je manje plodna nego je njezina baka bila s 35 godina - napisala je u knjizi.

Njezino najnovije istraživanje također je otkrilo da kemikalije i zagađenje smanjuju veličinu testisa zajedno s veličinom penisa i kvalitetom sperme, izvijestio je Vice.

Jedan od najvećih krivaca su ftalati, kemikalija koja se nalazi u svemu, od šminke do hrane, a za koju se smatra da utječe na plodnost, pa čak i uzrokuje smanjeni spolni nagon.

- Pronašli smo vezu između razine ftalata u žena i seksualnog zadovoljstva - rekla je dr. Swan u intervjuu za The Intercept.

Zajedno s ftalatima, parabeni, atrazin i BPA - bisfenol A - također su stvarali pustoš s našim organizmima.

ISTRAŽIVANJE Trčanje 3 puta tjedno povećava kvalitetu kao i količinu sperme

- Istraživači iz Kine otkrili su da radnici s višim razinama bisfenola A, poznatog kao BPA, u krvi imaju veću vjerojatnost da imaju spolne probleme, uključujući smanjenu želju - dodaje dr. Swan.

Objasnila je da bebe već u maternici budu izložene raznim kemikalijama, kao i kasnije tijekom života, tako da svaka nova generacija u sebi ima više tih štetnih spojeva nego oni prije njih, piše The Sun.

- Zbog toga imamo stalan pad u plodnosti i kvaliteti sperme. Kada ne bismo dobivali te štetne spojeve od svojih roditelja, tada bi svaka generacija kretala 'ispočetka' - zaključila je za The Intercept.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 24.03.2021.

    kaj ona ima penis?

  • garobul 24.03.2021.

    auuuuh sto sam ja zagadjen..

  • Medo_Brundo_1 24.03.2021.

    Kvaliteta sperme na zavidnom nivou ali veličina mi je sramota za muški rod po mom mišljenju. Veličina prosjek - kako jadno  

Komentiraj...
Vidi sve komentare