To je to što me zanima!

Znate li koja zemlja ima najviše očuvanih dvoraca? Nisu Francuska i Njemačka!

Ako volite obilaziti stare dvorce vjerojatno ste istraživali dvorce francuske pokrajine Loire, ili Bavarske u Njemačkoj, no britanski Wales danas ima najveći broj očuvanih dvoraca u Europi
Vidi originalni članak

Ako tražite mjesto za odmor koje pruža mogućnost za obilazak velikog broja dvoraca, vjerojatno vam prvo pada na pamet francuska pokrajina Loire, ili njemačka regija Bavarska, no područje s najviše očuvanih dvoraca u svijetu definitivno je britanska pokrajina Wales. Od sjevernih planina Snowdon do zaljeva Swansea na jugu, nalazi se veliki broj zamaka koji kao da su još u vremenu Camelota.

To je vrlo važno područje za povijest Walesa i tu su se često vodile bitke između Vikinga (Normana) i Valižana te Engleza, u vrijeme ekspanzionizma Edwarda I. Sve tadašnje vojske podizale su tijekom 13. I 14. Stoljeća veličanstvene tvrđave i dvorce. 

POGLEDAJTE VIDEO: U podrumima Kneževe tvrđave čuvaju sve okuse rakije 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I ne samo da na tom području postoji veliki broj dvoraca, nego ih ima svih oblika i raznolike gradnje. 

- Za jednu malu zemlju, imamo gotovo svaki tip i oblik dvorca, uključujući dvorce s koncentričnom gradnjom, one s ogromnim, dobro utvrđenim kapijama, kao i dvorce koji koriste sve vrste prirodnih prepreka za obranu. Ima i onih koji su građeni s luksuznim dvoranama, prvenstveno za uživanje – kaže povjesničarka Kate Roberts. 

S EKIPOM Nevjerojatni dvorci iznajmljuju se po cijeni od 50 kuna na noć

Evo nekih od najljepših dvoraca Walesa: 

Dvorac Chepstow smješten je na litici s pogledom na rijeku Wye. Izgrađen je u 11. Stoljeću, kao jedno od prvih normanskih zapovjednih mjesta. Gradio ga je William FitzOsbern, bliski saveznik Willima I Osvajača. No, njegov idući zapovjednik, William Marshall, pretvorio ga je u veličanstvenu normansku tvrđavu. 

Dvorac je služio kao spremište zlata i srebra koje je prikupio Marshall. Jedna od povijesnih znamenitosti su masivna drvena vrata - najstarija u Europi - koja su izvorno bila obložena željeznim pločama kako bi odvratila okupatore i čuvala Marshallovo opljačkano blago.

Dvorac Carreg Cennen u južnom Walesu stoji na kamenu uzvišenom iznad pučine. U njemu je Lord Rhys dugo i uspješno vladao kao princ, šireći svoj teritorij preko jugozapadnog Walesa. No, kasnije su se njegovi sinovi počeli boriti za prevlast, a on je završio u zatvoru. 

Jedan od znamenitih dvoraca je i Castell y Bere, smješten u dolini Snowdown, primjer je dvorca koji je izgradio veliki vladar neovisnog Walesa,  Llywelyn Veliki. Tvrđava iz 13. stoljeća sagrađena je radi zaštite južne granice Llywelyna i još uvijek je ostala jaka utvrda. Iako je Edward I 1283. Zarobio to uporište, zadržao je neke karakteristične značajke, poput dvije kule u obliku slova D.

I dok  Castell y Bere predstavlja klasičnu velšku tvrđavu, dvorac Conwy je zvjezdani primjer mnogo raskošnijih dvoraca koje je podigao kralj Edward, koji je od majstora koji ga je gradio tražio da bude izgrađen u kružnom obliku s visokim kulama i monumentalnim središnjim prostorom, tako da je zapravo okruživao malo gradić. 

- To je jedan od najcjelovitijih srednjovjekovnih gradskih bedema  na svijetu – kaže Roberts, istaknuvši da takva građevina omogućava pogled na snježne planine Snowdonije te srednjovjekovni gradić Conwy u podnožju. Iako je potrošio ogroman novac za njegovu gradnju, Edward I je tu boravio samo jednom. 

ODMOR KAO IZ BAJKE Najluksuzniji dvorci na svijetu u kojima možete i prespavati

Kako su ratovi pomalo prestajali, dvorci su se prestali graditi kao vojne utvrde i zapovjedna mjesta, a postaju raskošni domovi s umjetničkom arhitekturom, smješteni u veličanstvenim vrtovima. Dvorac Raglan odličan je primjer te promjene.

- Stariji dijelovi dvorca sežu u 13. i 14. stoljeće, no ono što posjetitelji danas vide uglavnom potječe iz 15. stoljeća, kada je Raglan postao raskošni dvorac okružen fontanama. Kasni dodaci u 16. stoljeću uključivali su pretvaranje u veličanstvenu elizabetansku seosku kuću, okruženu vrtnim terasama i jezerom. 

IMPRESIVNE GRAĐEVINE Spektakularni napušteni dvorci daju mrvice iz nestale prošlosti

Dvorac Caerphilly predstavlja još jedan takav primjer. Osnova je izgrađena u 13. stoljeću, a nakon engleskog građanskog rata, prešao je u ruke markize Bute. Krajem 18. stoljeća tvrđava je obnovljena u raskošan dvorac za život plemića. 

U nekim su slučajevima noviji velški dvorci od početka zamišljeni kao velike kuće  za odmor. Dvorac Penrhyn je jedan od njih Izgrađen je početkom 19. stoljeća za imućnog vlasnika rudnika sjevernog Walesa. Taj dvorac čuva jednu od najboljih kolekcija slika Walesa, od nizozemskog pejzaža iz 17. stoljeća do španjolskih portreta i venecijanskih majstorskih djela, uključujući platna Canaletto s prikazom Velikog kanala. 

Visoko u alpskom podnožju Njemačke je jedan od najslavnijih dvoraca u Europi. Kralj bajke, Ludwig II, Bavarski, sagradio je ovu sjajnu palaču Neuschwanstein da se povuče iz javnog života nakon što je izgubio moć u austro-pruskom ratu. 

Na tom je području još veliki broj dvoraca koji su kasnije građeni na sličan način - kao kuće za odmor plemstva, u kojima su i goleme riznice s blagom. Tu je često veliki broj umjetničkih djela, od slika, skulptura i sličnih umjetničkih radova, pa do zbirki blaga koje su vlasnici dvorca posjedovali, piše National Geographic.   

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare