To je to što me zanima!

Znate li što je luganiga? Delicija od kobasice koja upotpunjuje stol Šibenčana već 300 godina

Kraljica blagdanskog, božićnog stola bez koje fetivi Šibenčani ne mogu zamisliti blagdansku juhu ili sarmu je luganiga, posebna aromatična kobasica koja se proizvodila u Šibeniku po staroj talijanskoj recepturi
Vidi originalni članak

Šibenska luganika se priprema i pravi samo za Badnji dan. Recept je tajna, a poznato je samo da se pravi od svinjskog sitno sjeckanog mesa i desetak začina. Nekada se pravila samo za Božić jer izvorni stari recept kaze da se smjesom pune tučja crijeva, a tuka se najviše priprema u božićno vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zahvaljujući istraživanjima povjesničara Milivoja Blaževića, pokazalo se da je luganiga u Šibeniku prisutna već najmanje tri stoljeća, a proizvod je to koji će, nadaju se u Krešimirovu gradu, pridonijeti razvoju i očuvanju šibenske gastrobaštine. Stoga su je nudili i turistima na prošlogodišnjim adventima. 

Luganige je donio u Dalmaciju nepoznati Talijan. No, domaći recept se s godinama mijenjao. Dodali su čak četiri nova sastojka. Najstariji pisani spomenik luganige potječe iz 1754. iz Dnevnika kavane i gostionice Petra Vidija. Listu začina i omjere zapisao je prvi dalmatinski kobasičar Vinko Novaković 1922. godine.

U njoj nema ničega umjetnog, samo kvalitetno meso i prirodni začini te je kao takva odraz obrtničkog znanja i umijeća. Ona je više od kobasice i kao dio nematerijalne šibenske baštine zaslužuje biti priznata i zaštićena.

U Šibeniku se kuhaju u goveđem temeljcu, a često se nađu i kuhane u zimskim složencima. Poslužuju se u goveđoj juhi, na tanjuru s kuhanim kupusom i keljom, a može se sušiti i dimiti, piše Mok.hr

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Paula 10 23.12.2020.

    Uf kako je to dobro. Ode kod nas u Šibeniku nije pravi Božić bez Luganiga

Komentiraj...
Vidi sve komentare