To je to što me zanima!

Znate li zašto ljudi na starim kipovima često nemaju noseve?

Ponekad je nedostatak noseva i drugih dijelova na skulpturama djelo čovjeka, odnosno vandala, no češće se radi o prirodnom habanju i otpadanju dijelova koji strše sa kipova
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Irish coffee u samo par minuta, a radi se od svega 4 sastojka

Oštećeni ili čak posve nestali nosevi često su obilježje drevnih skulptura iz svih kultura i svih vremenskih razdoblja drevne povijesti. Možda ste u nekom trenutku života već počeli sumnjati da te noseve netko namjerno uklanja, i možda čak niste bili daleko od istine, barem u nekim slučajevima.

Na primjer, mramornu glavu grčke božice Afrodite iz prvog stoljeća, koja je otkrivena u atenskoj Agori, kršćani su namjerno demolirali isklesavši križ na njezino čelo. Ipak, nedostatak noseva na većini starih kipova nema veze sa ljudskim rukama, već sa prirodnim habanjem. 

Naime, drevne skulpture stare su tisućama godina, a njihovi dijelovi koji strše, poput noseva, ruku, glava i ostalih dodataka, gotovo su uvijek prvi 'na udaru' - habaju se i odlomljavanju. Ostali dijelovi koji su sigurnije pričvršćeni, poput nogu i torza, češće ostaju netaknuti, prenosi mentalfloss.com.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Dobri i loši susjedi: Koje povrće se smije saditi jedno do drugog

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Barbarom Rocco:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Lola. 13.04.2020.

    Baš pomislila otkriti nešto novo ...a tamo topla voda :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare