To je to što me zanima!

Znate li zašto švicarski sirevi imaju rupe? 'Kriva' je bakterija

Ako vidite sir označen švicarskim koji nema rupe, to nije pravi švicarski sir i neće imati okus ili teksturu koju tražite, kaže znanstvenik kaže dr. Mark Johnson
Vidi originalni članak

Švicarski sir uvijek se opisuje kao sir s rupama. Ima čvrsto tijelo i orašast, ali sladak okus. Također, ima vrlo malo soli u usporedbi s drugim sirevima, kaže dr. Mark Johnson, istaknuti znanstvenik u Centru za istraživanje mliječnih proizvoda na Sveučilištu Wisconsin. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvi put je napravljen u 14. stoljeću u Švicarskoj, točnije u Alpama.

- Bio je to tvrdi sir koji je imao dugi rok trajanja i lako se mogao transportirati niz planine gdje se proizvodio. Danas se, međutim, izraz švicarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu sira, na to kako se sir proizvodi - pojasnio je.

SAVJETI NAŠIH STRUČNJAKA Vrste sira, kako ih pravilno jesti i čuvati: Mnogi sir jedu krivo pa njegov okus ne dođe do izražaja

Zašto švicarski sir ima rupe?

- Proizvođači sira dodaju posebnu bakteriju zvanu Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentira mliječnu kiselinu i proizvodi ugljični dioksid. Ugljični dioksid se skuplja na određenim mjestima u siru i stvara velike mjehuriće. Nijedan drugi sir ne koristi ovu kulturu, osim švicarskog i drugih verzija švicarskog sira, kao što su baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg i Emmentaler - objašnjava dr. Johnson.

Može li se kupiti švicarski sir bez rupa?

- Švicarski sir bez rupa naziva se 'slijepi švicarac', ali to se smatra nedostatkom. Ako vidite sir označen švicarskim koji nema rupe, to nije pravi švicarski sir i neće imati okus ili teksturu koju tražite - pojasnio je, a prenosi rd.com.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mars7 29.02.2024.

    dobar je sir ali nema do naseg paskog sira

  • muf (|) 29.02.2024.

    Zato jer je netko gurao k u sir dok je bio još mekan.

  • Kokolo Moj 29.02.2024.

    CIJEPITI sir pod hitno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare