To je to što me zanima!

Zrakonepropusnost nekada je bila manje važna, a danas je ključna stavka u gradnji kuće

Riječ je o sposobnosti kuće da zadrži zrak unutar svojih prostorija, na način da spriječava propuštanje vanjskog zraka u grijani prostor kuće i obrnuto. Zrakonepropusnost izuzetno je važna ako želite energetski učinkovitu kuću
Vidi originalni članak

Dobar zrakonepropusni omotač kuće osigurava da se toplina zadržava unutar prostorija i tako smanjuje potrebu za grijanjem i rashlađivanjem. Rezultat toga su manja potrošnja energije u kućanstvu i financijska ušteda. Osim navedenih ušteda, zrakonepropusnost, sprječavanjem prodiranja hladnog ili vlažnog zraka, također pruža udobnost ljudima koji borave u kući.

Sličan princip rada ima termo-boca, kod koje nema propuštanja vanjskog zraka unutra, zbog čega tekućina ostaje topla, odnosno hladna (ovisno u kakvom ste je stanju ulili).

Prije to nije bilo toliko važno...

Zrakonepropusnost je postojala i ranije, kod klasičnih kuća, ali se njoj nije pridavala tolika pažnja jer ušteda energije nije bila važna kao što je danas.

Tradicionalno, nekada se najveća pažnja posvećivala sigurnosti i stabilnosti kuće, a tek nakon toga se razmišljalo o toplinskoj izolaciji. Pitanje zrakonepropusnosti obično je bilo posljednje na listi prioriteta. Kanije su se tim redom postrožavali tehnički propisi koji se odnose na sigurnost, toplinsku zaštitu i zrakonepropusnost. Zanemarivanju zrakonepropusnosti je doprinio i nedostatak svijesti o energetskoj učinkovitosti i njenom utjecaju na potrošnju energije. Međutim, fokusiranjem na energetsku učinkovitost i održivost, zrakonepropusnost je postala važan čimbenik u izgradnji kuća.

Metode testiranja zrakonepropusnosti

Ispitivanja zrakonepropusnosti igraju značajnu ulogu u osiguravanju kvalitete zrakonepropusnog omotača kuće. Metoda ispitivanja uključuje stvaranje pozitivnog ili negativnog tlaka unutar kuće kako bi se otkrili nedostaci i propuštanja zraka. Kroz takva se ispitivanja provjerava brtvljenje prozora, vrata, priključaka cijevi, pukotine u zidovima i druge potencijalne izvore propuštanja. Rezultati ispitivanja pomažu u identifikaciji nedostataka i omogućuju ispravljanje problema kako bi se postigla veća zrakonepropusnost.

Osigurajte kvalitetnu izvedbu u gradnji

Važnost zrakonepropusnosti ne smije se podcijeniti. Loša zrakonepropusnost može rezultirati gubitkom topline, pojavom toplinskih mostova, prodiranjem vanjske buke i povećanim rizikom od kondenzacije. Veći je i rizik od pojave vlage i gljivica, koje direktno utječu na zdravlje. S druge strane, dobra zrakonepropusnost pridonosi smanjenju gubitka topline i troškova grijanja, to jest hlađenja te stvaranju ugodne unutarnje klime.

Dobra zrakonepropusnost se osigurava kvalitetnom izvedbom detalja u gradnji. Pravilno brtvljenje prozora, vrata, priključaka i spojeva, rupa za priključke i prodore između građevinskih elemenata, ključni su za postizanje visoke zrakonepropusnosti.

Važno je i pravilno educirati izvođače radova o značaju zrakonepropusnosti i pravilnom izvođenju detalja kako bi se izbjegle pogreške i nedostaci. Test zrakonepropusnosti će, nažalost, odmah otkriti i najmanji nedostatak u izvođenju detalja u radovima jer će zrak pod pritiskom naći put ako mu je negdje to omogućeno. Naravno, vrijedi i obrnuto - dobri rezultati testa zrakonepropusnosti (tzv. blower door test) dokazat će kvalitetu izvedbe detalja, što je osnova izgradnje niskoenergetske kuće.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare