Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zrakonepropusnost nekada je bila manje važna, a danas je ključna stavka u gradnji kuće

Zrakonepropusnost nekada je bila manje važna, a danas je ključna stavka u gradnji kuće
4

Riječ je o sposobnosti kuće da zadrži zrak unutar svojih prostorija, na način da spriječava propuštanje vanjskog zraka u grijani prostor kuće i obrnuto. Zrakonepropusnost izuzetno je važna ako želite energetski učinkovitu kuću

VIDEO

Dobar zrakonepropusni omotač kuće osigurava da se toplina zadržava unutar prostorija i tako smanjuje potrebu za grijanjem i rashlađivanjem. Rezultat toga su manja potrošnja energije u kućanstvu i financijska ušteda. Osim navedenih ušteda, zrakonepropusnost, sprječavanjem prodiranja hladnog ili vlažnog zraka, također pruža udobnost ljudima koji borave u kući.

Sličan princip rada ima termo-boca, kod koje nema propuštanja vanjskog zraka unutra, zbog čega tekućina ostaje topla, odnosno hladna (ovisno u kakvom ste je stanju ulili).

Prije to nije bilo toliko važno...

Zrakonepropusnost je postojala i ranije, kod klasičnih kuća, ali se njoj nije pridavala tolika pažnja jer ušteda energije nije bila važna kao što je danas.

Woman,Calculating,Invoice,With,Energy,Efficient,Chart,And,House,Silhouette

Tradicionalno, nekada se najveća pažnja posvećivala sigurnosti i stabilnosti kuće, a tek nakon toga se razmišljalo o toplinskoj izolaciji. Pitanje zrakonepropusnosti obično je bilo posljednje na listi prioriteta. Kanije su se tim redom postrožavali tehnički propisi koji se odnose na sigurnost, toplinsku zaštitu i zrakonepropusnost. Zanemarivanju zrakonepropusnosti je doprinio i nedostatak svijesti o energetskoj učinkovitosti i njenom utjecaju na potrošnju energije. Međutim, fokusiranjem na energetsku učinkovitost i održivost, zrakonepropusnost je postala važan čimbenik u izgradnji kuća.

Metode testiranja zrakonepropusnosti

Ispitivanja zrakonepropusnosti igraju značajnu ulogu u osiguravanju kvalitete zrakonepropusnog omotača kuće. Metoda ispitivanja uključuje stvaranje pozitivnog ili negativnog tlaka unutar kuće kako bi se otkrili nedostaci i propuštanja zraka. Kroz takva se ispitivanja provjerava brtvljenje prozora, vrata, priključaka cijevi, pukotine u zidovima i druge potencijalne izvore propuštanja. Rezultati ispitivanja pomažu u identifikaciji nedostataka i omogućuju ispravljanje problema kako bi se postigla veća zrakonepropusnost.

Professional,Master,At,Repair,And,Installation,Of,Windows,,Changes,Rubber

Osigurajte kvalitetnu izvedbu u gradnji

Važnost zrakonepropusnosti ne smije se podcijeniti. Loša zrakonepropusnost može rezultirati gubitkom topline, pojavom toplinskih mostova, prodiranjem vanjske buke i povećanim rizikom od kondenzacije. Veći je i rizik od pojave vlage i gljivica, koje direktno utječu na zdravlje. S druge strane, dobra zrakonepropusnost pridonosi smanjenju gubitka topline i troškova grijanja, to jest hlađenja te stvaranju ugodne unutarnje klime.

Dobra zrakonepropusnost se osigurava kvalitetnom izvedbom detalja u gradnji. Pravilno brtvljenje prozora, vrata, priključaka i spojeva, rupa za priključke i prodore između građevinskih elemenata, ključni su za postizanje visoke zrakonepropusnosti.

Adorable,Toddler,Girl,Attaching,Rainbow,Drawing,To,Window,Glass,As

Važno je i pravilno educirati izvođače radova o značaju zrakonepropusnosti i pravilnom izvođenju detalja kako bi se izbjegle pogreške i nedostaci. Test zrakonepropusnosti će, nažalost, odmah otkriti i najmanji nedostatak u izvođenju detalja u radovima jer će zrak pod pritiskom naći put ako mu je negdje to omogućeno. Naravno, vrijedi i obrnuto - dobri rezultati testa zrakonepropusnosti (tzv. blower door test) dokazat će kvalitetu izvedbe detalja, što je osnova izgradnje niskoenergetske kuće.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...