To je to što me zanima!

Što je zubna putovnica i kako je smanjila broj karijesa kod djece

Prije nekoliko godina prosječan 12-godišnjak u Hrvatskoj imao je oko 4 zuba s karijesom, dok je danas njihov broj pao na 2,6, a broj posjeta stomatologu tri puta je veći, kaže stomatolog prof. dr. Hrvoje Jurić
Vidi originalni članak

Podaci koje imamo na temelju prikupljanja podataka u okviru projekta Zubne putovnice pokazuju da današnji 12-godišnjaci imaju prosječno 2,6 zuba s karijesom, što nije dobro, jer težimo da ta brojka bude ispod jedan, no ipak je značajno ispod procjena koje su vrijedile nekoliko godina prije toga, kad se taj prosjek kretao oko 4 zuba.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 5

  • Tweety123 04.04.2021.

    Smatram da tu roditelj igra veliku ulogu, kako će se postaviti. Nisam nikada radila dramu oko odlaska zubaru samo sam im rekla da je to njihova obaveza i vrlo rano krenuli zubaru. Sa dvije godine već su bili na upoznavanju, pregledima i za koju godinu popravcima. Redovito idemo na kontrole i nikada problema nemam oko toga. Rado idu i ne kmezaju kad trebaju popravljati zube ( čak naprotiv, ako ih svo troje vodim zajedno svađaju se tko će prvi 🤣). Nikada ih nisam htjela stimulirati ikakvim kupovinama kao nagradu nakon toga jer smatram da ih se treba naučiti da je to sasvim normalno i ništa posebno i sastavni dio higijene. Kao što idu na šišanje recimo da održavaju uredno kosu tako i zubaru da održavaju zube.

  • Nu Zajc Pagadi 04.04.2021.

    Ja perem zube bez paste.Samo cetkica.Fenomenalno mi ocisti zube.Dok sam prao sa pastom uvijek sam kao tineder imao karjes.

Komentiraj...
Vidi sve komentare