To je to što me zanima!

24sata pomaže urediti urbane vrtove koje nudi Grad Zagreb

Grad Zagreb tijekom ove godine omogućio je korištenje obradivog zemljišta u svrhu proizvodnje hrane, te putem javnog poziva dao vrtne parcele na korištenje građanima
Vidi originalni članak

U zagrebačkom Sopotu u rujnu niče prvi urbani vrt koji nastaje zajedničkim snagama 24sata, Radija Kaj i Grada Zagreba uz potporu prijatelja projekta, Zagrebačke pivovare i Peveca. Već 12. rujna Zagreb će dobiti novu zelenu oazu u kojoj će građani uz druženje moći uzgajati povrće, voće i cvijeće. 

Glavni urednik 24sata Renato Ivanuš najavio je i novi vrt u Stenjevcu te iniciranje zelenih krovova i urbanih vrtova u Hrvatskoj.

- Uzgoj svježe hrane u srcu grada potreba je društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću. Uz osjećaj zajedništva sugrađana u uzgajanju vlastitih sadnica, ova priča je osuđena na uspjeh - rekao je. 

Grad Zagreb tijekom ove godine omogućio je korištenje obradivog zemljišta u svrhu proizvodnje hrane, te putem javnog poziva dao vrtne parcele na korištenje građanima bez naknade. Do sada su u Zagrebu otvoreni gradski vrtovi u Svetoj Klari, Sopotu, Borovju i Sesvetama, te su u fazi realizacije dvije nove lokacije u Sopotu i Stenjevcu.

- Iduće proljeće ćete vidjeti kako pravi seljak uređuje svoje vrt. Iduće proljeće će doživjeti cvjetnu rapsodiju. Balkone ćemo urediti poput Talijana - rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također zatražio svoju parcelu na Borovju.

- Bit ćete mi svjedoci da će to biti najljepši vrt u gradu. Ja sam stari iskusni seljak - rekao je Bandić. Dodao je kako u Zagrebu sada ima 500-ak takvih vrtova, a očekuje da će ih biti i do tisuću.

Jedna od korisnica, Anđela Pejaković, kaže kako joj se ispunio dugogodišnji san zahvaljujući ovom projektu.

- Uvijek sam razmišljala kako bi htjela sama uzgajati voće i povrće da znam što jedem. Bila sam presretna kada sam čula za natječaj te sam se javila i dobila parcelu. Sada imam svoje lubenice i cvijeće - rekla je Anđela. 

Upraviteljica Zaklade umirovljenika 'Zajednički put', Ines Vrban rekla je kako ovaj hvalevrijedan projekt pruža mogućnost umirovljenicima da se osjećaju korisno, a to potiče aktivno starenje.

- Potiče ih da se psihički i fizički i socijalno razvijaju - rekla je Vrban.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • janjac 26.08.2013.

    treba saditi djetelinu...ne zato jer treba krave hraniti (makar to Hrvati čine zadnje 23 godine), nego zato jer bumo svi tražili onu sa četiri lista da se izvučemo iz go\ana u koja su nas gore spomenute krave uvalile

  • mali markec 26.08.2013.

    Još kada bi uključili i mlade u takav jedan projekat, blo bi krasno.

  • Ivan ivan ivan 26.08.2013.

    bravo za 24 sata!!! lol...

Komentiraj...
Vidi sve komentare