Obavijesti

News

Komentari 7

24sata pomaže urediti urbane vrtove koje nudi Grad Zagreb

24sata pomaže urediti urbane vrtove koje nudi Grad Zagreb
4

Grad Zagreb tijekom ove godine omogućio je korištenje obradivog zemljišta u svrhu proizvodnje hrane, te putem javnog poziva dao vrtne parcele na korištenje građanima

VIDEO

U zagrebačkom Sopotu u rujnu niče prvi urbani vrt koji nastaje zajedničkim snagama 24sata, Radija Kaj i Grada Zagreba uz potporu prijatelja projekta, Zagrebačke pivovare i Peveca. Već 12. rujna Zagreb će dobiti novu zelenu oazu u kojoj će građani uz druženje moći uzgajati povrće, voće i cvijeće. 

Glavni urednik 24sata Renato Ivanuš najavio je i novi vrt u Stenjevcu te iniciranje zelenih krovova i urbanih vrtova u Hrvatskoj.

- Uzgoj svježe hrane u srcu grada potreba je društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću. Uz osjećaj zajedništva sugrađana u uzgajanju vlastitih sadnica, ova priča je osuđena na uspjeh - rekao je. 

Grad Zagreb tijekom ove godine omogućio je korištenje obradivog zemljišta u svrhu proizvodnje hrane, te putem javnog poziva dao vrtne parcele na korištenje građanima bez naknade. Do sada su u Zagrebu otvoreni gradski vrtovi u Svetoj Klari, Sopotu, Borovju i Sesvetama, te su u fazi realizacije dvije nove lokacije u Sopotu i Stenjevcu.

- Iduće proljeće ćete vidjeti kako pravi seljak uređuje svoje vrt. Iduće proljeće će doživjeti cvjetnu rapsodiju. Balkone ćemo urediti poput Talijana - rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također zatražio svoju parcelu na Borovju.

- Bit ćete mi svjedoci da će to biti najljepši vrt u gradu. Ja sam stari iskusni seljak - rekao je Bandić. Dodao je kako u Zagrebu sada ima 500-ak takvih vrtova, a očekuje da će ih biti i do tisuću.

Jedna od korisnica, Anđela Pejaković, kaže kako joj se ispunio dugogodišnji san zahvaljujući ovom projektu.

- Uvijek sam razmišljala kako bi htjela sama uzgajati voće i povrće da znam što jedem. Bila sam presretna kada sam čula za natječaj te sam se javila i dobila parcelu. Sada imam svoje lubenice i cvijeće - rekla je Anđela. 

Upraviteljica Zaklade umirovljenika 'Zajednički put', Ines Vrban rekla je kako ovaj hvalevrijedan projekt pruža mogućnost umirovljenicima da se osjećaju korisno, a to potiče aktivno starenje.

- Potiče ih da se psihički i fizički i socijalno razvijaju - rekla je Vrban.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...