To je to što me zanima!

9. Grand PRix HUOJ-a komunikacijskim projektima

U petak navečer, 11. ožujka 2016. godine u Matis Absolut Loungeu u Zagrebu Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) dodijelila je godišnje nagrade
Vidi originalni članak

Nagrade Grand PRix HUOJ-a dodjeljuju se najboljim komunikacijskim projektima, a ove se godine u napetoj konkurenciji natjecao čak 61 projekt. Najveći broj projekata prijavljen je u konkurenciji javnog sektora i velikih tvrtki. Stručni žiri u sastavu od jedanaest komunikacijskih stručnjaka, na čelu s predsjednicom Boškom Trbojević, ocijenio je projekte u devet kategorija te su posebne nagrade dodijeljene i pojedincima za izvrsnost u stručnim ostvarenjima.

Posebna nagrada za komunikatora godine u 2015. dodijeljena je novinarki Heleni Puljiz.

„Njena tipkovnica pero je profesionalnog i ljudskog angažmana kojim ona, ponekad strasno angažirano, ali uvijek tankoćutno, preispituje i promišlja našu sve neugodniju stvarnost. Čini to s hrabrošću osobe koja se žestoko i odlučno bori za vrijednosti za koje iskreno vjeruje da su okosnica slobodnog demokratskog društva. Pri tome Helena ni u jednom trenutku nije zaboravila na esenciju novinarskog i bilo čijeg poziva: etiku javne riječi. Nagrada Heleni podsjetnik je da neugodnoj stvarnosti usprkos, svaki pojedinac svojim profesionalnim gardom i odgovornošću gradi bolja društva“, stoji u obrazloženju žirija.

Grand Prix za odnose s javnošću u javnom sektoru odnio je projekt „Kulturni incidenti“ agencije Vajt d.o.o. i HNK Split. U ovoj kategoriji finalisti su bili i projekti „RESTART“ Državnog zavoda za statistiku i „Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj“, Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Francuski institut u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri.

Najboljim projektom u kategoriji društveno odgovornog poslovanja proglašen je projekt „Kako je prostor za vaše ideje postao spajaLICA“ Ine – industrije nafte d.d., a u konkurenciji su bili i Pragma komunikacije s projektom „Kampanja sprečavanja maloljetničke konzumacije alkohola – Uključi savjest – ponekad treba djeci reći ne“ i LIDL Hrvatska d.o.o. k.d. s projektom Veliko kino za Mali Lošinj“ – obnavljanje i otvaranje kino dvorane u Malom Lošinju.

U poslovnom sektoru za male i srednje tvrtke Grand Prix odnio je Media Val d.o.o. i „Komunikacijska podrška projektu Tour of Croatia“. Inkasator d.o.o. s projektom „Čuvajmo energiju, energetski obnavljajmo i kvalitetnije živimo i Komunikacijski laboratorij s projektom „Doručak u McDonad´su“ bili su finalisti ove kategorije.

U kategoriji poslovnog sektora za velike tvrtke u finale su se tijesno probila četiri jednako vrijedna projekta. Nagrada je dodijeljena projektu „Izgradnja reputacije i pozicioniranje D-Resorta Šibenik“ Hauska&Partner za Dogus Group Croatia. Nominirani u ovoj kategoriji bili su Ilirija: „Biograd Boat Show ver.17,0“, Hrvatski telekom d.d. i Agencija 404: „4G Dron Dan – prvi dron event u Hrvatskoj“ i Franck d.d., Pepermint agencija i Agencija 404: „Revitalizacija Gradske kavane pod novim brendom Johann Franck“.

„ProBUDI se uz (Branimira) Budetića“ iz Allianz Zagreb d.d. najbolji je u kategoriji unutrašnje komunikacije. Finalisti ove kategorije bili su i „Poticanje aktivnoga životnog stila među zaposlenicima Coca-cole HBC Hrvatska“ Coca Cole HBC Hrvatska i “Pravilnim kretanjem do zdravlja – jedinstvena inicijativa educiranja zaposlenika o pravilnom izvođenju kretnji na radnom mjestu i svakodnevnom životu“ LIDL Hrvatska d.d. k.d..

Grad Prix za digitalnu komunikaciju osvojila je Nova TV s projektom „#FelfieHR“. Ostali finalisti bili su „#RoditeljiBiraju“, dm-drogerie markt i „The Voice – Najljepši glas Hrvatske“ Agencije 404.

Najboljom prilagodbom svjetske kampanje proglašen je „Najbolji posao (Travopazitelj)" agencije Komunikacijski  laboratorij d.d. dok su još konkurirali i projekti „Nestle inicijativa zapošljavanja zapošljavanja mladih“ Nestle-a Adriatic  i Media Vala te „Žvači jer to promjenu znači“ Dialog komunikacija d.o.o. za Wrigley Hrvatska d.o.o.

Za razliku od prijašnjih godina, ove godine dodijeljene su i nagrade u kategorijama nevladinog sektora i političke komunikacije.

U kategoriji  nevladinog sektora nagradu osvaja „UNICEF Muzej Realnosti“, Helvetika komunikacije d.o.o. (Švicarska kreativna rješenja). Jednako kvaliteti bili su i finalisti: Udruga roditelja Korak po korak i Media Val d.o.o.: „Organizacije koje brinu“ i Udruga poreznih obveznika LIPA: „Brojač javnog duga“.

Vajt d.o.o. s projektom „Srđan Gjurković – jednostavno dostupan“ laureat je u kategoriji političke komunikacije. Za nagradu su se borili Maksima komunikacije d.o.o.: „Mi znamo kako – politička kampanja stranke Pametno za parlamentarne izbore“ i Nova TV d.d.: „Gdje sam 2015“.

Odlukom žirija dodijeljeno je i posebno priznanje – agenciji s najvećim brojem bodova zasluženih za sve  projekate u finalnom odabiru 9. Grand PRixa. Priznanje je pripalo Agenciji 404.

Nositelj nagrade za doprinos razvoju struke - Željko Jelić

Na samom kraju predsjednica HUOJ-a Aleksandra Kolarić uručila je nagradu za razvoj struke. „U svojoj dugoj karijeri uvijek je vrlo snažno,  svojim uvjerljivim baritonom glasno zastupao načela etičnosti i aktivno se zalagao za promociju vrijednosti naše struke.

Jedan je od osnivača Hrvatske udruge za odnose s javnošću, aktivan u njenim tijelima, događajima i inicijativama. 
Kolega koji nas je svojim britkim pitanjima uvijek spreman potaknuti na razmišljanje, ali i nasmijati svojim svojim duhovitim i optimističnim pristupom.

Pravi drug koji uvijek kad stvari krenu na loše ima dobar savjet ili kad sve ide dobro zna to proslaviti s nama. Jedinstveni naš HUOJ-ev gospodin i humanist, onaj jedan tip s leptir-mašnom - Željko Jelić iz Badela 1862“, stoji u obrazloženju.

Idi na 24sata