To je to što me zanima!

Đaci idu u školu s poskocima, problem traje već 40 godina

Opasnu zmiju našla je čistačica na školskom hodniku u Sikovu kraj Biograda. Ravnateljica kaže kako se 40 godina bezuspješno pokušavaju riješiti zmija...
Vidi originalni članak

Čistačica područne škole u Sikovu prije nekoliko dana ušla je u školu zaliti cvijeće, a za njom je ušao poskok. Primijetila ga je iza sebe na hodniku tek kad je prošla nekoliko učionica. Prepala se i nekako ga izgurala van. Motao se oko police na kojoj stoje dječje cipele. Taj je kraj u kolovozu i rujnu prepun zmija. Ima ih u šumama i niskom raslinju oko škole. Deratizatori su područje oko škole posuli granulama s kemijskom supstancijom koja mirisom tjera zmije.

- Škola postoji 40 godina, a isto toliko i problem sa zmijama oko nje. Prije smo to rješavali sumporom i paljenjem guma, a danas možemo zvati deratizatore. Prije nastave još jednom ćemo pokositi travu, urediti okoliš i nadati se da zmije više neće ulaziti u dvorište i u školu - kaže ravnateljica O. Š. Sv. Filip i Jakov. Škola u Sikovu im je područna škola.

Školu pohađa ukupno 15 đaka, a jedna od njih je i Adriana (9), unuka Mile Zrlića (62).

- Strah nas je pustiti malu u školu, tih zmija ima svugdje. Ne znamo ni sami što više napraviti - kaže Mile Zrilić.

- Zmija u našem kraju ima više od prosjeka. Ne znam što ih ovamo privlači. Nekidan je jedan čovjek išao prozračiti i urediti prazan grob, a kad je otvorio ploču, unutra je našao dvadesetak poskoka - kaže Zrilić.

Ženka poskoka od rujna do listopada okoti od 10 do 20 mladih. Nakon prvih kiša poskoci se penju na stabla i tamo vrebaju ptice.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • nefer 03.09.2011.

    Izigravaju Australiju, ali tamo javiš mobilnim i za kratko vrijeme dođe stručna služba i odnese zmiju, pauka ili krokodila tamo gdje mu je prirodno stanovište... ovdje je drugo, broj poskoka se multiplicirao... pa kad nestane miševa, šta će oni jesti ?? .. možda druge manje zmije i guštere..

  • BlackRaven 03.09.2011.

    netko dolje spominje mungose? E da probali su to već...Pa su mungosi pojeli zmije, ok, i namnožili se , pa su onda pojeli svu perad, pa su onda kad su utamanili perad , krenuli na ptice i na lokalne mačke...I efikasno istrijebili cijeli prehrambeni lanac...Sad imaš samo mungose i niš više na tom otoku...

  • BlackRaven 03.09.2011.

    Talasaju bez veze, valjda bi im bili draži štakori koji bi se u trenu naselili kad bi maknuli zmije...

Komentiraj...
Vidi sve komentare