To je to što me zanima!

Aerodrom Lučko zatvoren za sve osim policije i vojske: Za civilni promet treba posebna dozvola

Kako doznaje AvioRadar, navodno je riječ o zamršenim imovinsko-pravnim odnosima i nemogućnosti operatera kao pravne osobe da zaposli fizičku osobu operatera letjelišta onemogućavaju normalan rad
Vidi originalni članak

Aerodrom Lučko zatvoren je za civilni promet do 31. kolovoza, javlja NOTAM. Kako AvioRadar neslužbeno doznaje, zatvoren može ostati čak i duže.

S Lučkog su jedino dozvoljeni letovi policije i vojske, dok privatni vlasnici, tvrtke i Fakultet prometnih znanosti ne smiju letjeti.

DRAMA NA AERODROMU Pa ti nađi svoj kofer: Ovo je planina prtljage na Heathrowu

Tako su, pravno gledano, zabranjena polijetanja i slijetanja za sve zrakoplove osim vojske i policije. Dozvoljena su samo napuštanja aerodroma s ciljem premještanja zrakoplova na drugi aerodrom, a za to je potrebna posebna dozvola Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Sva privatna imovina koja s na aerodromu Lučko ne ispunjava svoju namjeru ne može se preuzeti, a vlasnici zrakoplova koji su kupili određene količine goriva isto ne mogu preuzeti jer, kako neslužbeno doznaje AvioRadar, aerodrom trenutno nema operatera, odnosno zaposlenika koji je zadužen za istakanje goriva s aerodromske pumpe za gorivo.

ZEKO: FELJTON, 3. DIO 'Bobana i Dinamo morali smo spasiti. Zajec je imao plan akcije na beogradskom aerodromu...'

Najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja, u vremena kada bi se na Lučkom da je otvoren, čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Kako doznaje AvioRadar, navodno je riječ o zamršenim imovinsko-pravnim odnosima i nemogućnosti operatera kao pravne osobe da zaposli fizičku osobu operatera letjelišta onemogućavaju normalan rad aerodroma.

PROGUTALA 76 KAPSULA Progutala skoro kilu kokaina i pokušala ući u Hrvatsku: Mula iz Brazila dobila 2 i pol godine

Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Dok MORH redovno obavlja svoj dio obveza i drži aerodrom funkcionalnim za vlastite potrebe i potrebe MUP-a, Aeroklub Zagreb se godinama ponaša 'maćehinski' prema vlastitoj imovini, navodi portal. Problemi postoje godinama, operator je konstantno u svađi s korisnicima, a aktualna eskalacija situacije je dovela do trenutnog stanja u kojem je Aeroklub Zagreb jednostrano i bez najave zatvorio aerodrom za civilni promet.

Nedavno su otvorena i privatna letjelišta u blizini Lučkog, upravo od strane zrakoplovaca kojima je rad i letenje s Lučkog bilo otežano. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

PRONAŠAO UNUTARNJI MIR Kinez na aerodromu živi već 14 godina: Kući me gnjave i brane mi da pušim i pijem, ostajem tu

Aerodrom konstantno propada već godinama, navodi AvioRadar, a područje letjelišta je ugroženo građevinama kojima prijeti rušenje. Prilazna cesta aerodromu je derutna, a najosnovnija sigurnost zrakoplova je ugrožena oštećenom ogradom što dozvoljava divljači ulaz na uzletno-sletnu stazu.

Prije dolaska koncesionara na ZL Franjo Tuđman, zrakoplovci su imali relativno jeftinu alternativu za letenje. Dolaskom novog koncesionara. odlučio riješiti problem usporavanja prometa zbog generalne avijacije povećanjem taksi za slijetanje i opsluživanje zrakoplova. Time je Lučko postalo jedina opcija “malom” zrakoplovstvu za područje kojem gravitira više od milijun stanovnika.

'INAČE NE GRIJEŠIM, ALI...' Britanac kao iz Terminala: Uzeo krivu putovnicu i danima zapeo na zagrebačkom aerodromu

Postoje alternative - Aerodrom Zabok, Varaždin, travnata pista Zvekovac (Dubrava) i Pisarovina. No mnogima su iste nepristupačne ili je stanje aerodroma u još gorem stanju od Lučkog, navodi portal. Aerodrom Lučko jedini je aerodrom generalnog zrakoplovstva u blizini koji ima pumpu za zrakoplovno gorivo Avgas 100LL.

Kako neslužbeno doznaju, i AK Zagreb je najavio premještanje svojih letjelica na obližnje aerodrome.

POKUŠAVAO NAPUSTITI ZEMLJU 'Bio je pod nadzorom policije dulje vrijeme': Na aerodromu u Londonu uhićen Putinov špijun?

Idi na 24sata

Komentari 3

  • stratus 11.03.2024.

    Naprotiv, hvala Bogu oživjeti će opet Lučko...uskoro.

  • beli1977 01.07.2022.

    Hvala Bogu da vise nece letjeti zujalice👍👍👍👍👍👍

  • Jabuka44 01.07.2022.

    Stara prica i problem koji je guran pod tepih. Nekad poznati restoran u Jezdovcu na tom aerodromu je derutan vec 20 godina ako ne i vise, prilazna cesta zarasla, hangrari u stanju raspadanja a uredno se naplacivale usluge od privatnika....aerodrom Varazdin je za Lucko amerika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare