Obavijesti

News

Komentari 10

Progutala skoro kilu kokaina i pokušala ući u Hrvatsku: Mula iz Brazila dobila 2 i pol godine

Progutala skoro kilu kokaina i pokušala ući u Hrvatsku: Mula iz Brazila dobila 2 i pol godine

Andrea da Silva Q. (34) na Općinskom sudu u Velikoj Gorici priznala je da je krijumčarila drogu u želucu te ustvarila da je to učinila iz straha jer su prijetili njoj i njezinoj obitelji

VIDEO

Prijetili su da će nauditi mojoj obitelji, govorili da smo pod 24-satnim nadzorom i da nikome ne smijem ništa reći. Imala sam osjećaj da nemam drug izbora nego progutati te kapsule, branila se na Općinskom sudu u Velikoj Gorici brazilska državljanka Andrea da Silva Q. (34). Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Jasnica Rodić nepravomoćno ju je proglasila krivom te joj izrekla zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Oslobodili su je plaćanja troškova postupka te joj produljili istražni zatvor u kojemu je od uhićenja zbog opasnosti od bijega.

Teretili su je da je 3. listopada prošle godine oko 12.40 sati stigla u Zračnu luku Franjo Tuđman u Velikoj Gorici s 840 grama kokaina skrivenih u želucu. Otkrivena je nakon što je rentgen abdomena pokazao da u želucu nosi strana tijela, a nakon što je u bolnici sve izbacila, utvrdili su da je prenosila 76 kapsula od kojih je u svakoj bilo oko 10 grama kokaina. Da joj je samo jedna puknula u želucu ne bi preživjela.

Brazilka koja je progutala kilo kokaina kaznu bi mogla služiti u Hrvatskoj, još je u Remetincu
Brazilka koja je progutala kilo kokaina kaznu bi mogla služiti u Hrvatskoj, još je u Remetincu

Na sudu je sve priznala te objasnila zbog čega se upustila u počinjenje takvog kaznenog djela. Ispričala je da u Sao Paolu živi s partnericom, njezine dvije kćeri i četvero unučadi. Njezina partnerica je u najmu imala lokal u koji je počeo svaki dan zalaziti jedan muškarac. Stekao je njihovo povjerenje, čak je i živio u pansionu koji imaju iznad lokala te je jedan dan bio kod njih na ručku i vidio da živi s obitelji. Prvi put kad joj je ponudio da za njega prebaci neku robu iz Brazila u inozemstvo odbila ga je iako nije spomenuo o kakvoj se robi radi. No, kasnije su krenule prijetnje i pritisci.

- Rekao je da imam lijepu obitelj i da bi bila šteta da joj se nešto dogodi. Znao je moj život, moju rutinu i bilo me strah da ne naudi mojoj partnerici ili njezinoj djeci i unučadi. Bila sam primorana prihvatiti njegovu ponudu. Uzeo mi je putovnicu i isprave, a jedan dan me s još dvojicom muškaraca odveo na jedno mjesto gdje sam upoznala njegovog šefa koji mi je objasnio o kakvoj se robi radi. rekli su mi da me imaju pod nadzorom, kao i moju obitelj da o svemu nikome ne smijem govoriti - ispričala je Andrea. Nije ni znala da ide u Hrvatsku, jer su joj govorili da putuje u Englesku. Obećali su joj nakon povratka dati 15.000 ili 18.000 brazilskih riala. Zatim su je 1. listopada prošle godine pokupila trojica muškaraca i odvela u tamnu sobicu u kojoj je samo bio stol, krevet i kanta za smeće.

Brazilka koja je progutala kilu kokaina ima dvoje djece, mula je postala zbog prijetnji bande
Brazilka koja je progutala kilu kokaina ima dvoje djece, mula je postala zbog prijetnji bande

- Sljedećeg dana oko 2.30 sati ujutro probudili su me, stavili na stol 30 kapsula, čašu s vodom, limun i kantu i rekli mi da počnem gutat. U sobi su sa mnom cijelo vrijeme bila dvojica muškaraca od kojih je jedan imao pištolj. kad sam progutala prvih 15 kapsula počela sam povraćati i bilo mi je jako loše. Rekli su mi da nemam straha, da su mnogi već tako prošli i da mi se ništa ne može dogoditi. Do 5.30 sati sam progutala 30 kapsula i puno puta povraćala. Dali su mi deset dramina (tableta protiv bolesti vožnje) i naredili da nastavim gutati jer su već previše novca potrošili na mene. Gutala sam do 10,11 sati i ukupno sam progutala 76 kapsula. zatim su mi dali još deset tableta lijeka da ne mogu imati stolicu te mi rekli da se spremim jer idem na aerodrom - prisjećala se Andrea. Prije nego su krenuli, dali su joj kuvertu s putovnicom, 1000 američkih dolara za troškove i povratnom kartom za Zagreb preko Lisabona. Tek je tad zapravo saznala pravo odredište. Dali su joj i mobitel kako bi cijelo vrijeme mogli biti u kontaktu te je ostavili na aerodromu i rekli da ide na check in pa u čekaonicu.

Do Zagreba je nitko nije zaustavljao, a ona se cijelo vrijeme bojala bilo što reći uvjerena da ju promatraju. Tek u Zagrebu nakon što su je poslali na rentgen shvatila je da je razotkrivena. 

- Želim se ispričati zbog onoga što sam učinila. Nisam imala zle namjere i kajem se zbog svega - dodala je Andrea. 

FOTO Ovo je Brazilka koja je u Zagrebu 'pala' s kilu kokaina. Imala ga je ušivenog u odjeći
FOTO Ovo je Brazilka koja je u Zagrebu 'pala' s kilu kokaina. Imala ga je ušivenog u odjeći

Njezin branitelj Neven Antić tražio je da sud u odmjeravanju kazne uvaži olakotne okolnosti, njezino priznanje kojim je znatno skratila i ubrzala postupak te raniju neosuđivanost kao i okolnosti zbog kojih je počinila kazneno djelo.

Tužitelj je pak tražio tri godine bezuvjetnog zatvora. 

U obrazloženju presude sutkinja Rodić navela je da je sud uzeo u obzir olakotne okolnosti koje su naveli, no i da je kazna nešto viša od ranijih jer je ovakvo krijumčarenje droge u Hrvatsku putem mula u posljednje vrijeme postalo učestala pojava.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...