To je to što me zanima!

Agencija za zaštitu podataka: 'Obavezno se informirajte o svojim osobnim podacima u A1'

"Savjetujemo sve korisnike A1 Hrvatska da iskoriste svoje pravo koje im jamči Opća uredba o zaštiti podataka te zatraže informaciju od A1 jesu li njihovi osobni podaci obuhvaćeni povredom osobnih podataka"
Vidi originalni članak

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) je nakon hakerskog napada na A1 Hrvatska, u četvrtak objavila obavijest za sve korisnike tog telekoma kojima preporučuje da, ako nisu dobili obavijest da su njihovi podaci u tom napadu kompromitirani, zatraže informaciju o stanju svojih osobnih podataka.

DETALJI HAKERSKOG NAPADA Hakirao A1, ukrao podatke i tražio 500.000 $. Stručnjak: 'To je puno rada, a malo koristi'

"Savjetujemo sve korisnike A1 Hrvatska da, ako nisu dobili obavijest da su njihovi podaci kompromitirani, iskoriste svoje pravo koje im jamči Opća uredba o zaštiti podataka te zatraže informaciju od A1 jesu li njihovi osobni podaci i u kojem opsegu obuhvaćeni povredom osobnih podataka", kaže se u objavi AZOP-a na njegovim web stranicama.

KOMPROMITIRANI PODACI KORISNIKA MUP istražuje napad na A1

Korisnike A1 koji su dobili obavijest da su njihovi osobni podaci potencijalno izloženi, AZOP savjetuje da se Agenciji za zaštitu osobnih podataka obrate ako primijete zlouporabu osobnih podataka, primjerice ako su zaprimili račun za uslugu koju nisu ugovorili.

A1 Hrvatska je u srijedu hakerski napadnut, čime su, kako su izvijestili iz tog telekoma, obuhvaćeni profili oko 100 tisuća njegovih korisnika, odnosno njihovi podaci poput imena i prezimena, telefonskog broja, adrese, OIB-a, o čemu su odmah izvijestili i policiju, koja to istražuje, te HAKOM i AZOP.

OGLASIO SE HAKOM: 'A1 je prijavio incident, moraju obavijestiti sve korisnike čiji su podaci kompromitirani...'

Iz AZOP-a napominju i da su počeli s postupak u sklopu kojega treba utvrditi je li A1 Hrvatska primjenjivao odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere i osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti obrade osobnih podataka.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ajetodoo 10.02.2022.

    Zašto A1 uopće ima podatke korisnika. Može imati ime i prezime,i naravno, broj telefona , jer ga oni daju. Šta će im naš OIB? Kad sam zatražio internet od A1, jer imam samo mobitel na bon preko njih , tražili su me fotokopiju osobne iskaznice. Rekao sam da nedam. A oni meni,da mi onda ne daju internet. E onda sam otišao kod drugog opratera, i dobio internet bez fotokopije osobne i OIBa,  istoznaju samo ime i adresu.

  • Gorki Plenković 10.02.2022.

    Ja u Nizozemskoj imam račun gdje na mobitelu mogu napraviti bezbroj virutelnih kartica, i uvijek na toj kartici imam malo novaca, nadodajem koliko treba. Ako mi tu karticu slučajno harakiraju jdnostavno je pobrišem i napravim novu, dok ovu plastičnu nigdje nikad ne dajem online!

  • Selo_malo 10.02.2022.

    Zaštita podataka? Najtedajte

Komentiraj...
Vidi sve komentare