To je to što me zanima!

Agrumi iz plastenika: Sadnice limuna Mile uzgaja u Posavini

Limun je rastao i nakon tri godine počeo cvjetati, zametnuli su se plodovi. O, kako sam tada bio sretan! Kao malo dijete. S godinama je bilo sve više krupnijih plodova
Vidi originalni članak

Mile Popović (63) iz malog sela Karajzovci iz BiH, na samoj granici s Hrvatskom, nedaleko od Bosanske Gradiške, najveći je proizvođač sadnica agruma u kontinentalnom dijelu Balkana.

Plastenici su mu puni sadnica limuna, mandarina, naranča i drugog mediteranskog voća.

- Moji su se bavili uzgojem rasadnog materijala, a kad sam se oženio Milankom, odvojili smo se od roditelja. S proizvodnjom rasada i povrća smo nastavili. Nakon toga prešli smo na cvijeće, a to se pokazalo puno unosnijim od povrća. No jednom sam u Gabeli, u Hercegovini, kod jednog mojeg prijatelja vidio prekrasan limun, pun plodova. Jednu sadnicu sam ponio u Posavinu u Lijevče polje. 

Limun je rastao i nakon tri godine počeo cvjetati, zametnuli su se plodovi. O, kako sam tada bio sretan! Kao malo dijete. S godinama je bilo sve više krupnijih plodova punih soka. Nisam imao mira, poželio sam mu produljiti život i od njega klonirati potomke.

Posijao sam sjemenke iz zrelih limuna, odnjegovao mlade biljke i kad je došlo vrijeme da se mogu kalemiti, uzeo sam grančice s matičnog stabla. Primile su se i počeli su rasti novi. Nastavio sam dalje i tako danas imam više od 2000 sadnica limuna - kaže Mile Popović.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 03.12.2015.

    He he dok čitam neke komentare zbilja se zapitam kakvi me bedaki to okružuju,,,u članku o limunu oni su sada našli ime da bi mogli priječi na nacionalna pitanja,,,hehehe bedaki....Ako želite mogu nabrajati ta takozvana Hrvatska imena koja su najviše naštetila Hrvatskom narodu,,,Josip Boljkovac,Josip Manolić,Josip Perković i vama naj draži josip broz tito...a kaj sad Jožeki da čujem..

  • Uni 03.12.2015.

    Lijepo.

  • Šmeker 01.12.2015.

    Ekološki zdravi limuni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare