To je to što me zanima!

Aja Sofija postat će džamija?

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je pozvao Tursku da zadrži status Aje Sofije kao muzeja i da osigura da je i dalje dostupna svima
Vidi originalni članak

Grčka je u četvrtak poručila da bi Turska riskirala stvaranje „ogromnog emocionalnog razdora“ s kršćanskim zemljama ako bi provela prijedlog pretvaranja Aje Sofije u džamiju. 

Turski sud u četvrtak je saslušao zahtjev za pretvaranje te masivne građevine, sagrađene u šestom stoljeću kao pravoslavne crkve, nazad u džamiju. 

Sud će svoju odluku objaviti unutar 15 dana, otkrio je odvjetnik. 

„Aja Sofija je znamenitost svjetske baštine. Mnoge države, što je kulminiralo intervencijom američkog State Departmenta, to su naglasile, pozvavši Tursku da ne poduzima korake koji bi stvorili ogroman emocionalni razdor između Turske i kršćana u svijetu“, rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik grčke vlade Stelios Pecas. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je pozvao Tursku da zadrži status Aje Sofije kao muzeja i da osigura da je i dalje dostupna svima. 

Patrijarh Bartolomej, vjerski poglavar oko 300 milijuna pravoslavaca koji je baziran u Istanbulu, kazao je kako bi prenamjena u džamiju stvorila jaz između istoka i zapada. 

Aja Sofija je dovršena 537. godine u tadašnjem Konstantinopolu, prijestolnici Bizantskog Carstva, te je bila najveća kršćanska katedrala 900 godina, do pada grada u osmanske ruke 1453. godine, kad je pretvorena u džamiju.

Otac moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk ju je 1935. prenamijenio u muzej, a turski sud pravno spori tu odluku.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan podržava pretvaranje te znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a nazad u džamiji, a nedavne ankete pokazuju da se s time slaže i većina Turaka.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Borna.2 03.07.2020.

    Ako se ova invazija nastavi mnoge crkve po Europi će postati džamije

  • IO 02.07.2020.

    Koga boli ona stvar sta Turci rade u svojo drzavi? Jel Amerima itko diktira sta ce raditi u Americi?

  • Don Giovanni 02.07.2020.

    Sad sve djamije pretvorit u crkve, svako sebi. Nece bit dobro skoci li nafta preko 50 USD po barelu zapamtite, opet ce se nakesat para i Arapi i Turci, a ruka ruku mije....

Komentiraj...
Vidi sve komentare