To je to što me zanima!

'Ako dođe do izbjegličke krize moramo pokazati humanost'

U Bruxellesu je završio sastanak na vrhu Europske unije. Plenković je poslije sastanka održao govor. Glavne teme bile su migracije, odnosi s Rusijom i trgovačka politika EU-a
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponovio je u petak da će se njegova stranka financirati zakonito, transparentno i odgovorno.

- Što se tiče političkog utjecaja i financiranje političkih stranaka, ja sam to rekao prije 120 dana: dok sam ja na čelu HDZ-a, stranka će se financirati zakonito, transparentno i odgovorno, a to radimo sve ovo vrijeme i to će se vidjeti u izvješću koje smo predali DIP-u - rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o navodima da je ranije izrada izbornog programa HDZ-a financiran ruskim kapitalom.  

Plenković je u Bruxellesu po prvi put sudjelovao na summitu EU-a na kojem su glavne teme bile migracije, odnosi s Rusijom i trgovačka politika EU-a.

Plenković je rekao da su prošle godine bila izrazito vidljiva dva modela, jedan model dobrodošlice, a drugi podizanja fizičkih barijera na granicama, dok su danas razlike dosta manje.

- Nakon iskustva svih država članica i njihovih lidera, sada stajališta ključnih čelnika više konvergiraju, nema više apriorne 'willkommen' politike, niti podizanja fizičkih barijera - rekao je.

Hrvatska, po njemu, mora zagovarati zaštitu vanjskih granica EU-a

- To je jedino održivo rješenje i zato jačamo europsku graničnu i obalnu stražu, pomažemo one države na prvoj crti prihvata - rekao je Plenković. Zaključke o migracijama ocjenjuje kvalitetnima, a odluku o Europskoj graničnoj i obalnoj straži, koja na jednak način tretira zemlje izvan i unutar schengenskog prostora, dobrom.

- MUP je podigao svoje sposobnost na višu razinu. Može osigurati naše granice. Ukoliko dođe do svojevrsne krize i priljeva izbjeglica i migranata, kao što je bilo prošle godine; možemo djelovati i u smislu smještajnih kapaciteta i pokazati jednu humanost i solidarnost, što je odlika hrvatskog društva - kazao je Plenković.
 

 

Idi na 24sata

Komentari 193

  • SAINT 22.10.2016.

    samo neka dođu u Split bit će dočekani zasluženo.....................................

  • purgerica prva 22.10.2016.

    Sa ovim EU karijeristom nam ne gine postati hot-spot! Bravo brisselac!

  • Lala1808 22.10.2016.

    očito ne zna da su slovenci počeli još više ograđivati i priprema narod da bude hotspot .jedino njemu mogu narediti jer su ga zbog toga i poslali iz brisla mi moramo čim dalje od doma i tražiti novi go...,go.... go........

Komentiraj...
Vidi sve komentare