To je to što me zanima!

"Ako se ne provede odluka o arbitraži moglo bi biti sukoba"

Iako su potvrdili da arbitraža nije bila tema razgovora, predsjednici Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović morali su na summitu Brdo-Brijuni komentirati različita stajališta dviju država o graničnoj arbitraži
Vidi originalni članak

Neprovođenje odluke arbitražnog suda u roku od šest mjeseci moglo bi izazvati incidente i sukobe i ugroziti moralni autoritet osnivača procesa Brdo-Brijuni, rekao je u subotu slovenski predsjednik, a njegova hrvatska kolegica ustraje na tome da je arbitraža o granici kompromitirana i vjeruje da prijateljske zemlje spor mogu riješiti bilateralno. 

Iako su potvrdili da arbitraža nije bila tema razgovora, predsjednici Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović morali su na summitu Brdo-Brijuni koji okuplja lidere u regiji komentirati različita stajališta dviju država o graničnoj arbitraži, a posebni gost, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u tom sporu da je interes EU poštivanje međunarodnog prava i stabilnost regije.

"Ako do implementacije presude ne bi došlo, stanje bi na terenu moglo prerasti u incidente i konflikte, a to nijedna strana ne želi, a mislim da ne želi niti međunarodna zajednica", upozorio je Pahor na konferenciji za novinare.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da neće biti incidenata između dvije prijateljske države, koje su vezane u mnogim područjima djelovanja.

"Najvažnije je zadržati prijateljske odnose, a Hrvatska ne negira da granični prijepor postoji", kazala je.

Odluku arbitara Pahor očekuje uskoro i ona se mora implementirati u roku šest mjeseci, rekao je i upozorio da bi neuvažavanje presude arbitraže značilo da je doveden u pitanje autoritet Slovenije i Hrvatske da vode inicijativu Brdo-Brijuni jer bi bio ugrožen njihov "moralni autoritet".

Hrvatska predsjednica istaknula je da poštuje odluku Hrvatskog sabora i prethodnih vlada da je arbitraža kompromitirana.

Dvije zemlje potpisale su 2009., sporazum no dok ga Ljubljana još drži važećim i ističe da će presudu trebati provesti,  Zagreb ustraje na tome da je arbitraža nepovratno kompromitirana zbog čega je Hrvatska izašla iz procesa i nudi bilateralne razgovore za rješenje spora. 

"Cilj arbitražnog sporazuma bio je plemenit, a arbitri su ocijenili da se on može nastaviti i zaključiti unatoč prekršaju koji su  međusobnoj komunikaciji imali prijašnji slovenski arbitar na sudu i tadašnja službenica u slovenskom ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik", rekao je Pahor.

Po njegovu mišljenju  protekle godine pokazale su da je postizanje bilateralnog sporazuma o graničnom prijeporu nemoguće postići, pa dvije države imaju odličnu priliku da taj spor ostave iza sebe uvažavanjem presude arbitara.

Grabar-Kitarović je podsjetila da se u vrijeme kad je arbitražni sporazum potpisan nije moglo predvidjeti što će se  vezi s njim događati i da će biti prekršen te da nitko u Hrvatskoj ne bi pristao na implementaciju neke odluke koja Hrvatskoj nije prihvatljiva.

Presudu trebati primijeniti, ali se može razgovarati o tome kako je primijeniti na pravi način, rekao je Pahor.

Na pitanje što misli o problemu koji Sloveniji i Hrvatskoj predstavlja neriješeni granični spor, njemački predsjednik Steinmeier kazao je da je pozicija Njemačke bazirana na međunarodnom pravu, da je njezin interes kao i interes EU-a stabilnost regije.

"Nadam se da će se dobri i prijateljski odnosi dviju država nastaviti i da se ta situacija neće pretvoriti u sukob", kazao je Steinmeier.

Grabar-Kitarović je upozorila na interese koji postoje da se u "vakuumu" koji je na jugoistoku Europe nastao rezerviranijim stavom EU-a prema proširenju, te akcijama s osobinama "hibridnog rata" odnosi među državama u regiji oslabe kako bi se "dokazalo" da države u nestabilnoj regiji nisu sposobne za reforme i uključenje u euroatlantske integracije te da EU nestabilnost regije nije sposobna riješiti.

 

Idi na 24sata

Komentari 223

  • ZdenkoPetrinović 05.06.2017.

    Volio bih da je Čedolovac u pravu i drugi koji slično misle ali se bojim da je situacija puno opasnija po nas. Npr., da Hrvatska drži vojarnu na slovenskoj strani pandan ovoj na Sv.Geri, siguran sam da bi Slovenija odmah poduzela akciju i maknula je. Naši predstavnici su previše zaokupljeni sobom inače do arbitraže ne bi ni došlo. A ako nedajbože ispadne po njihovom te dobiju granicu s otvorenim morem slijedi "step 2": uzurpacija mora do Kvarnera. Za to im ne treba arbitraža, samo proglase gospodarski pojas kakvog na svijetu nema: 2km dug a 200km širok. A mi bedaki ćemo blejat dok oni love i buše u podmorju.

  • 1955 04.06.2017.

    Odmah Jacu angažirati i poslati Pahoru. Stvar je riješena.

  • 1955 04.06.2017.

    Vidi ti alpskih srba i bosanaca ! Oni kao prijete!

Komentiraj...
Vidi sve komentare