To je to što me zanima!

Al Kaida zaprijetila osvetom Macronu zbog uvreda proroku

Macron je rekao da Francuska u ime slobode izražavanja ne odustaje od karikatura, čime je pokrenuo val kritika u muslimanskom svijetu i poziva na bojkot francuskih proizvoda
Vidi originalni članak

Džihadistička skupina Al Kaida u Islamskom Magrebu pozvala je u ponedjeljak svoje pobornike da ubiju svakoga tko uvrijedi proroka Muhameda i zaprijetila da će se osvetiti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog karikatura proroka. 

NURMAGOMEDOV JE LJUT Bijesni Khabib napao Macrona: Objavio šokantnu fotografiju

- Ubiti onoga koji vrijeđa proroka je pravo svakog muslimana sposobnog da to napravi - napisala je Al Kaida u priopćenju reagirajući na izjave predsjednika Macrona tijekom odavanja počasti francuskom nastavniku Samuelu Patyju, dekapitiranom 16. listopada u islamističkom napadu jer je pokazivao karikature proroka na nastavi. 

Macron je rekao da Francuska u ime slobode izražavanja ne odustaje od karikatura, čime je pokrenuo val kritika u muslimanskom svijetu i poziva na bojkot francuskih proizvoda.

PODRŠKA ILI POGREŠKA Khabibovu prijetnju Macronu lajkom podržao niz nogometaša

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su posljednjih dana protiv Francuske u nekoliko muslimanskih zemalja, od kojih 50.000 u ponedjeljak u Bangladešu, a neki prosvjednici su palili lutke s likovima predsjednika Macrona i francuske zastave.  

- Bojkot je obveza, ali to nije dovoljno - napisala je Al Kaida i pozvala na "osvetu" te kao "mučenika" predstavila mladog Čečena koji se radikalizirao prije nego je ubio nastavnika Samuela Patyja.

- Nikada nećemo zaboraviti vaše okrutne postupke - poručila je skupina predsjedniku Macronu. 

Predstavnici triju velikih džamija i muslimanskih federacija sastali su se u ponedjeljak u pariškoj džamiji i osudili "neopravdane pozive na bojkot francuskih proizvoda", terorizam i "sve one koji instrumentaliziraju islam u političke svrhe", u zajedničkoj deklaraciji. 

TERORISTIČKI NAPAD U BEČU UŽIVO Napadača je bilo više? Jednog je ubila policija i upala mu u stan. Simpatizirao je ISIS

- Postoje trenuci kada moramo biti solidarni s našom zemljom koja je tjednima na meti neopravdanih napada - napisali su potpisnici izjave i podsjetili da francuski zakon daje veliki prostor slobodi izražavanja.

Izjavu su potpisali predstavnici Velike džamije Pariza (GMP), Velike džamije Lyona, Velike džamije Saint-Denis de La Réuniona, Francuskog vijeća muslimana, Francuskog saveza afričkih islamskih udruga Antila i Komora i Koordinacije muslimanskih udruga Pariza. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare