To je to što me zanima!

Švicarski portal tvrdi: Zagreb je u vrhu najzagađenijih gradova na svijetu. Stručnjaci: Nije točno

Na ljestvici portala IQAir Zagreb je zauzeo visoko treće mjesto. No stručnjaci s PMF-a su se oglasili tijekom dana i objasnili da ta mjerenja nisu točna
Vidi originalni članak

Od deset svjetskih gradova s najzagađenijim zrakom prema švicarskom portalu IQAir, Zagreb je jutros od 7 ujutro na "luksuznom" trećem mjestu i to sa indeksom zagađenja od 183, najvišim u proteklih tjedan dana. 

Iznad njega su Delhi u Indiji koji ima indeks zagađenja 198 te Lahore u Pakistanu čiji je indeks čak 264. Zagreb je, podsjetimo, pri vrhu bio i jučer, te u subotu i petak, a središnji dnevni indeksi zagađenja iznosili su od 156 do 164. 

Najgori polutant u hrvatskoj metropoli su čestice PM 2.5, koje, su trenutno 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije. PM2,5 ili fine čestice su, inače, lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, ili grijanja na drva ili ugljen. Stanovnicima se zato preporuča da nose maske vani, pročišćavaju zrak u unutrašnjosti domova, te da zatvaraju prozora kako bi izbjegli ulazak onečišćenog zraka. Također se preporučuje da izbjegavaju vanjsku rekreaciju, piše Večernji List.

Stručnjaci sa zagrebačkog PMF-a su se nakon objave ovih podataka oglasili.

- To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice tri državne, a četvrta je neka anonimna, tobaco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste - objasnila je profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić za N1. 

Idi na 24sata

Komentari 185

  • LinoČoko_ 02.11.2021.

    Ovo je Laž!!!..Mjerna jedinica koja navodno bilježi najgore podatke za Zagreb - uopće ne postoji!!!

  • žgvacet 01.11.2021.

    Po ovim "kriterijima" je i Čazma ispred Tokija

  • Manchester 09 01.11.2021.

    To su vam ovi hrvati iz Bosne donije 😂😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare