To je to što me zanima!

Aljmaš kao Rio: Podignuli kip Isusa Krista od devet metara

Tonu i pol težak i 9 metara visok kip, izliven je u bronci i rad je kipara Bernarda Pešorde, a naručio ga je Ante Markić, župnik u Aljmašu i upravitelj svetišta
Vidi originalni članak

U marijanskom svetišu Aljmaš ovog je vikenda postavljen kip Isusa Uskrsnuloga, najveći u Hrvatskoj.

Tonu i pol težak i devet metara visok kip, izliven u bronci, rad je akademskog kipara Bernarda Pešorde, a naručio ga je Ante Markić, aljmaški župnik i upravitelj aljmaškog svetišta. Kip su postavili uoči proslave Velike Gospe na brdu Kalvarija iznad Aljmaša i vidljiv je daleko niz Dunav, gdje god pogled seže.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Prvo smo htjeli da kip bude izrađen u hrastovini i da ga rade ernestinovački kipari naivci, no shvatili smo da bi brzo propao uslijed djelovanja vremenskih nepogoda pa smo se odlučili za varijantu u bronci. Postavili smo ga baš na dan godišnjice pada susjednog sela Dalja, ubojstva naših policajaca i gardista te posvete crkve i svetišta u Aljmašu - rekao je prilikom posvete kipa Isusa župnik Markić.

''Dok sam ga modelirao, molio sam i postio''

Statuu su izlili u ljevaonici umjetnina Ujević u Zagrebu.

- Dok sam ga modelirao, molio sam i postio. Napravio sam Kristeka i amen. Isus jednim okom gleda na križ na crkvi, a drugim u Gospin lik pored crkve - kaže skromno samozatajni umjetnik Pešorda.

Oko spomenika će još postaviti ogradu i nekoliko klupa, a kip će noću biti atraktivno osvijetljen.

Iako najveći u Hrvatskoj, Isus koji nadgleda Aljmaš djeluje “sitno” u usporedbi s Kristom Iskupiteljem, najpoznatijim kipom Isusa na svijetu. Bez pijedestala visok je 30 metara, a dužina njegovih raširenih ruku iznosi 28 metara. Težak je 635 tona i s vrha Corcovado gleda na Rio de Janeiro.

Idi na 24sata

Komentari 311

  • fallout2 03.08.2015.

    ovi kršćani nikako da nauče da je zabranjeno klanjati se kipovima i mjestima. to nije bit vjere. to su radile ''poganske'' vjere.

  • ilmare 03.08.2015.

    Naručio župnik ?? A platio ? Isto on ?? Moj Bože, što više sirotinje i gladi ,to više spomenika i kipova. A komu to pada na pamet ? Onome koji nije gladan i kome je dosadno...

  • aster blistok 03.08.2015.

    Ovi spomenici će ostati spomenik napuštenoj Slavoniji. Sve u režiji HDZa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare