To je to što me zanima!

Američki dužnosnik: 'Ne vidim bujanje fašizma u Hrvatskoj'

Visoki američki dužnosnik izjavio je u ponedjeljak da u Hrvatskoj ne vidi prisutnost fašizacije, kako to tvrdi Srbija koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Američki dužnosnik izjavio je u ponedjeljak da u Hrvatskoj ne vidi prisutnost fašizacije. Ne vidim taj trend, kazao je novinarima u Zagrebu Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je u nedjelju Europu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče s pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodno reagiranje.

Veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano ‘Za dom spremni’ u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Odvojeno upitan o ploči s natpisom "Za dom spremni", ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno.

"Ova će vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme - i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati  s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe“, rekao je Stier Hini.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske i Srbije, Yee je kazao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja, bilo da se radi o ratnim zločinima, integracijskim pitanjima, BiH, Crnoj Gori ili odnosima s Rusijom.

Dodao je, međutim, da vidi trend prisutan ne samo u regiji već i šire, a tiče se građana i njihovih očekivanja od svojih vlada, očekivanja koja se tiču budućnosti njihove djece.

"Mislim da je prerano brzati sa zaključcima (...) vidimo rast radikalnih stranaka u južnoj i jugoistočnoj Europi, ali ne samo na desnici već i na ljevici gdje političari pokušavaju iskoristiti, politički profitirati od nezadovoljstva ljudi", rekao je Hoyt.

Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • Sandokan Janosik 06.12.2016.

    Bujanje fašizma u Hrvatskoj samo vide oni koji su odgovorni za razaranje Vukovara, Dubrovnika, Lipika, Pakraca, Sarajeva, Srebrenice, Voćina, Kijeva, i drugih gradova po Hrvatskoj i BiH. Bujanje fašizma su vidjeli i 1991godine i svi znamo što su radili u narednih 3-4 godine sa petokrakom na čelu. Sve su to radili oni i oni koji ih u tome niti jednom nisu ni pokušali spriječiti, nego su svojim djelovanjem pomagali u genocidu i razaranju Hrvatske. Nažalost ima ih jako puno koji i dan danas sjede u Hrvatskom saboru a svojim djelovanjem su pomagali razaranja, ubijanja i genocid i to sve sa PETOKRAKOM NA ČELU. Izbacimo sve spomenike s petokrakom vjerujte nitko više neće imati potrebu pisati "Za dom slremni". Slažem se da je 1941-45 za dom sremni bio ustaški oklič, ali isto tako je i bio pozdrav hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a u periodu od 1991-1995 godine. Isto tako je crvena petokraka bila simbol otpora fašizmu od1941-1945 godine ali je i bila simbol agresije i napada na mnogo Hrvatske gradove na mnoga masovna ubojstva u periodu iz 1991-95 godine. Samo zabrana jednog i drugog ili dopuštanje jednog i drugog će smiriti tenzije.

  • ina67 06.12.2016.

    Pa jasno je da ovaj ništa ne vidi, pa nije njega briga što ovdje ide čovjek na čovjeka. Možda mu čak i odgovara.

  • stari mudrac 06.12.2016.

    dakle ovako: amerika ima predsjednika na odlasku. on pak ima državnog tajnika na odlasku. taj državni tajnik na odlasku ima pomočnika za europu, također na odlasku. a "relevantnu" procjenu o fašizaciji hrvatske dao je zamjenik ovoga zadnjeg, a i on je na odlasku! a da ipak pitamo trumpa kaj amerika misli?

Komentiraj...
Vidi sve komentare