To je to što me zanima!

Amerika je upala u recesiju! BDP pao za rekordnih 33 posto

Takav pad BDP-a više je nego trostruko veći od prijašnjeg rekordnog pada od 10 posto u drugom tromjesečju 1958. godine. Time je u SAD-u završilo povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta
Vidi originalni članak

Američko gospodarstvo u drugom je tromjesečju potonulo za 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada su se počeli voditi podaci, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine, označivši time kraj povijesno najduljeg razdoblja gospodarskog uzleta u SAD-u.

Takav pad BDP-a više je nego trostruko veći od prijašnjeg rekordnog pada od 10 posto u drugom tromjesečju 1958. godine.

Usporedbe radi, u prvom ovogodišnjem kvartalu najveće je svjetsko gospodarstvo palo za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Time je u SAD-u završilo povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina, a službeno je nastupila recesija, koja se uobičajeno definira kao dva tromjesečja uzastopnog pada BDP-a. 

Većina BDP-a pala u travnju

Glavnina rekordnog pada BDP-a dogodila se u travnju, kada je gospodarska aktivnost gotovo zaustavljena nakon što su od sredine ožujka uvedene stroge mjere radi suzbijanja širenja epidemije, koje su prekinule rad tvornica, restorana, kafića i drugih dijelova gospodarstva.

Iako su se aktivnosti počele oporavljati u svibnju, zamah je usporio nakon ponovnog porasta broja novozaraženih, ponajprije u gusto naseljenim regijama na jugu i zapadu SAD-a, gdje su vlasti u najteže pogođenim područjima ponovno zaustavile poslovanje ili su odgodile njihovo ponovno pokretanje. To je prigušilo nade da će u trećem kvartalu doći do snažnog gospodarskog oporavka.

Predsjednik američke središnje banke Fed Jerome Powell u srijedu je potvrdio da gospodarska aktivnost usporava. Fed je na ovotjednoj sjednici zadržao kamatne stope blizu nule i obećao da će nastaviti upumpavati novac u gospodarstvo.

- Izgledi baš nisu dobri. Amerikanci se ne ponašaju dobro po pitanju socijalnog razmaka, stopa zaraze je neprihvatljivo visok, a to znači da gospodarski rast ne može oživjeti - rekao je Sung Won Sohn, profesor financija i ekonomije sa Loyola Marymount Universityja u Los Angelesu.

Bez povijesno velikog paketa fiskalnih poticaja od gotovo 3.000 milijardi dolara, pad gospodarstva bio još snažniji. Taj paket predviđa pomoć kompanijama pri isplati plaća zaposlenicima, a milijunima nezaposlenih Amerikanaca omogućava isplate naknada u visini 600 dolara tjedno. Međutim, u subotu ističe rok tom paketu mjera.

Oštar pad BDP-a mogao bi stvoriti pritisak na Bijelu kuću i Kongres da postignu dogovor o drugom paketu ekonomskih poticaja.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • kormilar 31.07.2020.

    Kako se to Americi sa Trumpom na čelu moglo dogoditi?

  • Zmar117 31.07.2020.

    Na kraju se sve prelomilo na otresitom,bahatom i zadrtom Trampu(ima tu neke Božje pravde)..Tko bi rekao da će pad biti nevjerovatnih 33%..Vjerovatno i kod nas neće biti bajka,no ipak ne tako radikalno..Onih 22 miljarde eura možda budu dostatni tek toliko da nas održe glavom iznad površine vode..Kad se sve sagleda ,mislim da su Britanci fulali sa Breksitom..Jako su se uzdali u obnovu savezništva sa Amerikom,a Amerika će u banani biti barem još par godina......

  • Oksimoron_1 30.07.2020.

    A ne znaju..'rvacka neće, možda 2, 3, najviše 5 posto. Kažu naši nasljedni vladari, faraoni ili kaj već jesu

Komentiraj...
Vidi sve komentare