To je to što me zanima!

Amerika smrznuta, a globalno zatopljenje? Kako to, kako to? Glupost koju je proširio Trump

Kvragu, sve je smrznuto, a oni o globalnom zatopljenju, poentiraju teoretičari zavjere. No radi se o logičnoj pogrešci skakanja na zaključak i nemogućnosti shvaćanja lokalnog i globalnog i trenutnog i prosječnog
Vidi originalni članak

Teoretičari zavjere su došli na svoje. Vide Ameriku okovanu ledom i slavodobno poentiraju 'evo vam to globalno zatopljenje'. Kao da je to neki mit.  Nije prvi put. Globalno popularnim ovo je mišljenje proširio Donald Trump koji je prije koju godinu, kad je Ameriku također pogodio ledeni val, objavio:  'Što se to događa s globalnim zatopljenjem? Molim te vrati se, trebamo te!'

LEDENI KAOS VIDEO Ledeno doba u Americi: Najmanje 19 mrtvih, milijuni bez struje, otkazani letovi...

Neshvaćanje lokalnog i globalnog i trenutnog i prosječnog

Nažalost, glupost je zarazna.  Mnogi su nakon toga napadali znanost i znanstveni. A znanstvenici su davno ustvrdili i dokazali da su drastično niske temperature zapravo posljedica klimatskih promjena i da je zagrijavanje oceana dovelo do raspada polarnog vrtloga zbog kojeg se arktičke temperature sele izvan polarnog područja. Godine nakon 2015. su, kad se gleda globalno prosječna temperatura, najtoplije od početka sustavnih mjerenja. No to ne znači da usred znanstveno dokazanog globalnog zatopljenja u nekim dijelovima svijeta u nekom trenutku ne može biti izrazito hladno.

Radi se o logičnoj pogrešci skakanja na zaključak koja proizlazi iz nemogućnosti shvaćanja lokalnog i globalnog i trenutnog i prosječnog, o čemu je sjajan teks bio na znanost-klima.org. 

Ako je, primjerice, jedan mjesec bio vrlo topao, to ne znači da je temperaturno odstupanje jednako raspoređeno diljem globusa. Pojednostavljeno, lokalno je moglo biti jako hladno, dok je globalno bilo jako toplo. 

Ista stvar je sad s Amerikom koja je zaleđena i takve temperature ne pamte desetljećima. To su hladni ekstremi kroz kratke vremenske periode, ali globalno i dalje bilježimo porast temperature. 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • roko2023 01.01.2023.

    Zanimljivo kako nemate "objasnjenja" cim malo zatopli....odmah je to "posljedica globalnog zatopljenja"

  • ironiron 26.12.2022.

    Problem je što neki klimatske promjene koriste za raznorazne ekološke namete koji služe samo za zgrtanje kapitala...

  • Minkem 25.12.2022.

    zivim u minhenu i bas nekidan slusam na radiju da je zadnji put bila bijela badnja noc 2014. a zadnji put da su 25. i 26.12 bili pod snjegem je bilo davne 2002. Globalno zatopljenje se sve vise osjeti. nebitno dali je prouzokovano kroz ljudsku riku ili ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare