To je to što me zanima!

Amerikanci razočarani, a azil Assangeu dali bi Meksikanci

Britansko pravosuđe ocijenilo je da bi Assange bio u gotovo potpunoj izolaciji u američkom zatvorskom sustavu i odbilo je izručenje zbog njegova mentalnog zdravlja.
Vidi originalni članak

Američko ministarstvo pravosuđa je u ponedjeljak istaknulo da je "krajnje razočarano" odbijanjem britanskog pravosuđa da izruči utemeljitelja Wikilealsa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama. 

- Zadovoljni smo što su Sjedinjene Države pobijedile u svim pravnim argumentima koje su pokrenule - preciziralo je ministarstvo u priopćenju. 

- Nastavit ćemo tražiti Assagneovo izručenje u Sjedinjene Države - dodale su američke vlasti. 

ZVIŽDAČ I OSNIVAČ WIKILEAKSA Britanski sud odbio Assangeovo izručenje Sjedinjenim Državama

Britansko pravosuđe ocijenilo je da bi Assange bio u gotovo potpunoj izolaciji u američkom zatvorskom sustavu i odbilo je izručenje zbog njegova mentalnog zdravlja.

Sjedinjene Države su obavijestile sud da namjeravaju uložiti žalbu na tu odluku.

Predsjedništvo Donalda Trumpa pokrenulo je pravni postupak protiv 49-godišnjeg Assangea, zbog objave stotina tisuća povjerljivih dokumenata.

Assange ostaje u strogo čuvanom zatvoru Belmarsh u Londonu do saslušanja u srijedu o zahtjevu za puštanje na slobodu.

Meksikanci bi mu dali azil

Meksička vlada spremna je ponuditi politički azil Julianu Assangeu i podržava odluku britanske sutkinje da se osnivač WikiLeaksa ne izruči SAD-u, rekao je u ponedjeljak meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

"Zatražit ću od ministra vanjskih poslova da upita Ujedinjeno Kraljevstvo može li osloboditi Assanega a Meksiko će mu ponuditi politički azil", rekao je Obrador na redovnoj konferenciji za medije.

"Assange je novinar i zaslužuje priliku, ja sam za to da mu se da oprost", rekao je. "Mi ćemo mu dati zaštitu".

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare