To je to što me zanima!

Asad: ISIL nije krenuo iz Sirije; Obama: Asad je pravi problem

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
ISIL nije krenuo iz Sirije. Počeo je u Iraku i ranije u Afganistanu - tvrdi sirijski predsjednik, a Obama tvrdi da ISIL neće moći uništiti sve dok je Asad na vlasti
Vidi originalni članak

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u srijedu da njegova zemlja uništena ratom nije inkubator Islamske države i zamjerio je Zapadu da je odgovoran za rađanje te terorističke skupine.

- Mogu vam reći da Daesh (arapski akronim za IS) nema prirodni i socijalni inkubator unutar Sirije - rekao je Asad u intervjuu za talijansku televizijsku postaju RAI.

POGLEDAJTE VIDEO: Snimke bombardiranja ISIL-a prošlog tjedna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

On kaže da su džihadisti koji su trenirani u Siriji kako bi počinili atentate u Parizu i drugdje za to sposobni "zahvaljujući potpori Turaka, Saudijaca i Kataraca i naravno zapadnoj politici koja je podupirala teroriste na razne načine".

- ISIL nije krenuo iz Sirije. Počeo je u Iraku i ranije u Afganistanu - kazao je Asad navodeći citat bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira po kojem je "rat u Iraku pridonio rađanju ISIL-a".

- Njegovo priznanje predstavlja najvažniji dokaz - rekao je sirijski predsjednik.

On je također rekao da se ne može govoriti o političkoj tranziciji u zemlji sve dok pobunjenici drže dijelove Sirije. Kada to bude riješeno "godina i pol do dvije bit će dostatne za tranziciju".

Obama: Sve dok se ne riješi stanje u Siriji, ISIL neće biti eliminiran

S druge strane, američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak da militanti ISIL-a neće biti eliminirani sve dok ne bude političkog rješenja u Siriji , za što će biti potrebno neko vrijeme.

- Takvo rješenje neće biti moguće sve dok je Bašar al-Asad na vlasti - rekao je Obama koji prisustvuje godišnjem summitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje u Manili, nakon razgovora s novim kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • TVRDOGLAVI SVABO 20.11.2015.

    morat nazad klonirat gadafija i sadama i obucit ih ko stare mjesto da ulazu u to oni milijune dolara bacali na isil i neke tamo bin ladenovce

  • TVRDOGLAVI SVABO 20.11.2015.

    i gtako mojsije otiso po bozije zapovijedi i isilsko zidovski narod napravi bozanstvo od bika i pojavi se crni dzavo obama i tako dalje sami znate to iz biblije

  • TVRDOGLAVI SVABO 20.11.2015.

    isila ce nestat kad obama i koperanti z europe sidzu sa vlasti

Komentiraj...
Vidi sve komentare