To je to što me zanima!

Assange se obratio javnosti: Obama, zaustavi lov na vještice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Osnivač WikiLeaksa, koji je dobio azil u Ekvadoru, obratio se javnosti s balkona veleposlanstva te zemlje u Londonu. Zatražio je od SAD-a da poštuje WikiLeaks
Vidi originalni članak

S vama ste doveli i oči svijeta. Velika Britanija nije odbacila Bečku konvenciju prije koju noć, jer ste vi bili tu, poručio je osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nedjelju s balkona veleposlanstva Ekvadora u Londonu.

Zahvalio se svima koji su u njega i koji se i dalje bore za pravdu, kao i svim latinoameričkim državama koje ga podržavaju.

 - Hvala i osoblju ovog veleposlanstva na svom gostoprimstvu, unatoč svim prijetnjama koje su dobili - dodao je Assange, koji je također pozdravio i svoju obitelj i djecu s nadom da će što prije ponovno biti skupa. 

Osnivač Wikileaksa je pozvao i SAD i predsjednika Obamu da učini "pravu stvar i zaustavi lov na vještice protiv Wikileaksa kojeg provodi njegova Vlada. 

- Kao što WikiLeaks stoji pod prijetnjom, tako stoji i sloboda izražavanja i zdravlje svih naših društava - rekao je Assange.

- Moramo iskoristit ovaj trenutak da natjeramo vladu SAD-a da jasno artikulira odluku koja je pred njima. Hoće li se vratiti izvornim vrijednostima Ustava SAD-a ili će hodati po rubu, a onda i nas povući u opasan i mračan svijet u kojem novinari upadaju u zamku tišine zbog straha od progona, a građani istinu šapuću u mraku - rekao je osnivač Wikileaksa. 

U govoru, dugom tek 15-ak minuta, podsjetio je i na slučaj Bradleyja Manninga. On se zbog curenja informacija nalazi već 815 dana u pritvoru bez suđenja. 

Kad je završio govor, Assange je s uzdignuta dva prsta u znak pobjede ušao u veleposlanstvo.

Ispred zgrade veleposlanstva okupili su se brojni novinari, policija i pristaše Assangea. 

Odvjetnik: Hvala Ekvadoru na azilu

Assangeov pravni savjetnik Baltasar Garzon rekao je da je Assange jako zahvalan ljudima i predsjedniku Ekvadora na azilu, te je poručio da se uvijek borio za pravdu. 

Assange je ekvadorskom veleposlanstva u Londonu pronašao utočište posljednja dva mjeseca. 

Assange je suočen s izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a on sve poriče. Ekvadorski predsjednik predložio je da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom uz obećanje da neće biti izručen u neku treću zemlju, piše BBC.

Britanske vlasti upozorile su ga da će biti uhićen ako napusti veleposlanstvo. Iako je na Twitteru WikiLeaksa objavljeno da će izjavu dati ispred zgrade, učinio je to s balkona jer su  britanske vlasti ranije upozorile da stepenice veleposlanstva spadaju pod britanski teritorij i da će službenici primjereno djelovati ako izađe iz zgrade. 

Podsjetimo, Assange se u ekvadorskom veleposlanstvu krije od 19. lipnja, a u četvrtak mu je odobren politički azil.


Idi na 24sata

Komentari 95

  • ftpmget 21.08.2012.

    igre bez granica...i onda ce autopsija pokazati da se netko "slucajno" zadavio pomocu tik-tak bombona...

  • _petra_ 20.08.2012.

    pa ti sad budi iskren.....kad vidis kako drugi prolaze

  • zg36 20.08.2012.

    Da bar ima više takvih ljudi, šteata što živimo u svijetu koji proganja one koje govore istinu, a bira one koji su pravi teroristi

Komentiraj...
Vidi sve komentare