To je to što me zanima!

Assange želi izbjeći progon, Wikileaks seli servere na more

Jedna od mogućih lokacija je Kneževina Sealand, zapuštena protuzračna platforma iz vremena Drugog svjetskog u Sjevernom moru nedaleko engleske obale
Vidi originalni članak

Investitori Juliana Assangea u procesu su kupnje broda kako bi Wikileaksove servere premjestili na otvoreno more čime bi se izbjegao progon američkog pravosuđa. Assangeovi financijeri tajno rade na logističkom planu premještanja servera u međunarodne vode.

- Tako će Wikileaks moći nastaviti s radom i nitko im neće moći ništa - kazao je jedan od znalaca svakodnevnih događanja u Wikileaksu za Fox News te dodao da ako se dovoljno udalje od obale bilo koje zemlje potpadaju pod odrednice pomorskog prava. - Prema pomorskom pravu ne postoje nikakve osnove za progon. Tamo je Assange siguran. On nije idiot, on je zapravo vrlo pametan - naglasio je izvor.

Jedna od mogućih lokacija je Kneževina Sealand, zapuštena protuzračna platforma iz vremena Drugog svjetskog u Sjevernom moru nedaleko engleske obale. Prema presudi britanskog suda iz 1968. platforma je van nadležnosti Velike Britanije, a vlasnik Sealanda proglasio ju je suverenom državom odnosno "mikro nacijom".

Niti jedna država nije priznala nezavisnost Sealanda, ali to nije spriječilo njezinog samozvanog "princa" navodne ustavne monarhije da platformu oglašava kao utočište i uporište internetskih sloboda.

Neki smatraju kako izmještanje servera Wikileaksa nije dovoljno da Assange izbjegne progon.

Još jedan izvor unutar Wikileaksa potvrdio je kako postoji mogućnost da se serveri smjeste na stare vojne tegljače negdje u međunarodnim vodama. Još nije poznato je li nešto tako pokušano niti je li bilo uspjeha.

Neki od servera Wikileaksa trenutno se nalaze u Švedskoj i na Islandu.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dren_1 04.02.2012.

    Dovoljno je jedna raketa sa satelitskim navođenjem,ne vjerujem da je toliko naivan.

  • AtilaSanja 03.02.2012.

    Tamo je Assange siguran,,, a je siguran dok slucajno ih nepotopi neka podmornica :PPP

  • moscow watchdog 03.02.2012.

    Ne može on zbrisati ni na Mjesec . Ameri budu udarili sankcije . Šesta flota oko platforme . A onda , potonula zbog dotrajalosti .

Komentiraj...
Vidi sve komentare