To je to što me zanima!

AstraZeneca objavila nove podatke, cjepivo je sigurno

Priopćenje tvrtke uslijedilo je nakon što je neovisni tim stručnjaka izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneca nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja
Vidi originalni članak

Nakon kritika američkih vlasti da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja cjepiva zastarjeli, britansko-švedska tvrtka AstraZeneca u srijedu je revidirala za tri postotna boda rezultat istraživanja o učinkovitosti svoga cjepiva protiv covida-19.

Tvrtka je sada objavila da je učinkovitost cjepiva na razini od 76 posto u sprječavanju simptomatskog covida-19, umjesto 79 koliko je objavila prije nekoliko dana.

Dodala je da je cjepivo i dalje sto posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika covida-19.

Priopćenje tvrtke uslijedilo je nakon što je neovisni tim stručnjaka, koji je bio zadužen za nadzor kliničkog istraživanja u SAD-u, izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneca nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja.

Američki institut za zdravlje nakon toga objavio je vrlo neuobičajeno priopćenje kojim je pozvao AstraZenecu da surađuje s timom i nakon toga izda novo priopćenje.

“Spremni smo podnijeti zahtjev za hitno odobrenje u SAD-u i pripremamo se za distribuciju milijuna doza širom Amerike", kazao je predstavnik tvrtke Mene Pangalos.

NAKON SKANDALA AstraZeneca: '29 milijuna doza cjepiva u Italiji namijenjeno je za EU i siromašnije zemlje'

Nova brojka rezultat je uključivanja 190 osoba koje su oboljele od covida među 32.449 ispitanika obuhvaćenih kliničkim ispitivanjem cjepiva u SAD-u, Peruu i Čileu od kojih je dvije trećine primilo cjepivo AstraZenece a trećina placebo.

Raniji podaci o učinkovitosti cjepiva temeljili su se na 141 slučaju oboljelih ispitanika koji su simptome razvili do sredine veljače.

Tvrtka je sada dodala da je još 14 slučajeva moguće oboljelih o kojima još treba donijeti prosudbu.

Ovisno o toj prosudbi konačni postotak učinkovitosti cjepiva može porasti ili smanjiti se.

Prema tvrtki učinkovitost cjepiva kod starijih od  65 godina je 85 posto, no statistički raspon je između  58 i 95 posto.

U kliničkom ispitivanju kod osam ispitanika pojavio se teški oblik covida-19, no nitko od tih osoba nije bio cijepljen.

U SAD-u je do sada odobreno tri cjepiva - Moderna, Pfizer/BioNTech i Johnson & Johnson.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • Luna777 25.03.2021.

    Rasterećenje Mirovinskog fonda. Netko će trljati ruke...

  • Major Gašpar 25.03.2021.

    Svako cjepivo je odlično za onog koji ga ne prima !!

  • 25.03.2021.

    Jos najbolje da kazu da je opasno Hahahahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare