To je to što me zanima!

Australci na referendumu odbili uvrštavanje aboridžina u ustav

Australci su u subotu odlučno na referendumu odbacili prijedlog da se u ustavu prizna aboridžinsko stanovništvo, što je novi korak unazad u pomirenju te države sa svojim autohtonim stanovništvom.
Vidi originalni članak

Nakon 45 posto prebrojanih glasova diljem zemlje, „ne” vodi s 57,35 posto u odnosu na 42,65 za „da”. Australska televizija ABC i druge mreže iznijele su projekcije da će najmanje četiri savezne države – Novi Južni Wales, Tasmanija, Queensland i Južna Australija, glasati protiv izmjena 122 godina starog ustava. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za uspjeh referenduma najmanje četiri od šest saveznih država moraju podržati prijedlog, uz većinu na nacionalnoj razini.

Zbog australskih vremenskih zona glasanje u Zapadnoj Australiji traje i dalje, iako se zna rezultat referenduma. 

Australci su zaokruživali „da” ili „ne” na glasačkom listiću koji ih je pitao slažu li se s prijedlogom koji bi priznao aboridžinske narode i otočane Torresova prolaza kroz stvaranje savjetodavnog tijela autohtonog stanovništva u parlamentu nazvanom „Glas parlamenta”.

POVIJESNI REFERENDUM Australci počeli glasovati o pravima Aboridžina: 'Odbijanje nas neće nikamo odvesti'

- Shrvan sam. Potreban nam je Glas. Potrebna nam je ta strukturna promjena - rekao je aboridžinski čelnik Thomas Mayo za ABC News. 

AUSTRALCI SE KUPAJU VIDEO Toplinski val, a proljeće tek krenulo: 'Zastrašujuće... To mora biti povezano s klimom'

Australsko aboridžinsko stanovništvo danas čini 3,8 posto od ukupno 26 milijuna stanovnika. Na australskom kontinentu žive gotovo 60 tisuća godina, no ne spominje ih se u ustavu te su, gledajući socijalno-ekonomske faktore, najugroženija skupina u zemlji. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • dahvaul 14.10.2023.

    A kaj očekivati od potomaka kriminalaca i zadnjega šljama kojega su se Englezi riješili.

  • DavorJ 14.10.2023.

    Detalji o radu tog novog tijela su uporno sakrivani od aktivista i ljevicarske vlade koja je i pokrenula ovaj referendum su skrivani, prikazivani kao "misinformation" iako su svi oni u dosta navrata izjavljivali koji im je stvarni cilj i za to postoji mnogi snimci, Narod nije glup.naivan i zato je ovaj referendum masovno odbijen u svim drzavama . Svake godine drzava odvaja 39 biliona za sve te udruge,savjetnike zaduzene za pitanja Aboridjina i svi samo jedno pitaju...gdje je sav taj novac zavrsio,zasto je potreban i kome taj " Voice"..Vecina pravig Aboridjina ga ne zele..

  • lolita 29 14.10.2023.

    divan narod

Komentiraj...
Vidi sve komentare