To je to što me zanima!

Austrija protiv Zagorca: Prijeti mu i do deset godina zatvora

Vladimira Zagorca i suoptuženike terete za sumnjive projekte s nekretninama i kredite odobrene bivšem generalu kojima su počinili štetu od 19,8 milijuna eura
Vidi originalni članak

Austrijski državni tužitelj podignuo je u Klagenfurtu optužnicu protiv Vladimira Zagorca i još troje ljudi zbog pronevjere novca Hypo-Alpe-Adria banke, javlja Kurier.

Osim Zagorca navodno je optužen i bivši direktor banke Günter Striedinger, porezni savjetnik Hermann Gabriel i neimenovani odvjetnik iz Lihtenštajna. 

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti Zagorec je u Hrvatskoj već 2009. osuđen na sedam godina zatvora jer je, odlazeći s mjesta pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a, odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara. Na uvjetnu je pušten prošlog ljeta nakon što je odslužio pet godina. 

Zbog optužnice Roberta Rieffela koja ga, između ostalog tereti za sumnjive kredite i projekte s nekretninama u Hrvatskoj, prijeti mu 10 godina zatvora. Šteta koju su počinili procjenjuje se na 19,8 milijuna eura.

Odvjetnica: Svi su znali da Zagorec stoji iza fondova kojima je dat novac

Striedinger je od 2004. odobrio četiri kredita, tri za fond u Lihtenštajnu, jedan za švicarsko dioničarsko društvo, a iza svih je stajao Zagorec. Hypo je njegovim tvrtkama koje su se bavile kupnjom nekretnina i zemljišta u Hrvatskoj odobrio ukupno 49,3 milijuna eura kredita. 

U optužnici stoji da su krediti dani za fiktivne i precijenjene nekretnine te da je Zagorec za njih plaćao znatno manje nego što je iznosio kredit, a ostatak novca koristio je za vlastito bogaćenje. Tužitelj objašnjava da nijedna Zagorčeva tvrtka nije imala bonitet za tako velik iznos kredita.

Elisabeth Rech, Zagorčeva odvjetnica, tvrdi da  je njen klijent nevin i da optužbe nemaju uporište.

- Krediti nisu bili pretjerani. Banka je radila procjenu. Svi su u Hypu znali da Zagorec stoji iza fondova u Lihtenštajnu. Točno je da je tamo zaplijenjeno 17 milijuna eura i Zagorec je pristao da tim novcem vrati kredit, kazala je odvjetnica.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • mile980 03.12.2014.

    sva sreca da je toliko neskroman pa je krenio i u druge zemlje kriminaliti gdje koliko toliko pravda izadje na vidjelo a kriminalac nazad gdje je i zasluzio

  • adika 03.12.2014.

    A šta kažu istaknuti branitelji Iljkić i Josić i HRVI, Đuro, Klemm i ekipa.Šute.Najodlikovaniji hrvatski general koji nije vidio ni puške,a kamoli bojišta.Svi šute a Zeko oplindro državu gore nego četnici.I to svoju voljenu rvatsku , I nitko od njih ništa ne kaže.Svi šute ,još će protestirati što su ga Austrijanci optužili za krađu.kako to da oni smiju optužiti našega najodlikovanijeg generala koji je čak dva puta oslobodio Hrvatsku i to beskonačno kao Čak Noris.

  • dežurni kritičar 03.12.2014.

    pa nije on razlikovao pikulu od rubina,nije školovan za to

Komentiraj...
Vidi sve komentare