Obavijesti

News

Komentari 51

Austrija protiv Zagorca: Prijeti mu i do deset godina zatvora

Austrija protiv Zagorca: Prijeti mu i do deset godina zatvora
1

Vladimira Zagorca i suoptuženike terete za sumnjive projekte s nekretninama i kredite odobrene bivšem generalu kojima su počinili štetu od 19,8 milijuna eura

VIDEO

Austrijski državni tužitelj podignuo je u Klagenfurtu optužnicu protiv Vladimira Zagorca i još troje ljudi zbog pronevjere novca Hypo-Alpe-Adria banke, javlja Kurier.

Osim Zagorca navodno je optužen i bivši direktor banke Günter Striedinger, porezni savjetnik Hermann Gabriel i neimenovani odvjetnik iz Lihtenštajna. 

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti Zagorec je u Hrvatskoj već 2009. osuđen na sedam godina zatvora jer je, odlazeći s mjesta pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a, odnio torbu s draguljima vrijednim pet milijuna dolara. Na uvjetnu je pušten prošlog ljeta nakon što je odslužio pet godina. 

Zbog optužnice Roberta Rieffela koja ga, između ostalog tereti za sumnjive kredite i projekte s nekretninama u Hrvatskoj, prijeti mu 10 godina zatvora. Šteta koju su počinili procjenjuje se na 19,8 milijuna eura.

Odvjetnica: Svi su znali da Zagorec stoji iza fondova kojima je dat novac

Striedinger je od 2004. odobrio četiri kredita, tri za fond u Lihtenštajnu, jedan za švicarsko dioničarsko društvo, a iza svih je stajao Zagorec. Hypo je njegovim tvrtkama koje su se bavile kupnjom nekretnina i zemljišta u Hrvatskoj odobrio ukupno 49,3 milijuna eura kredita. 

U optužnici stoji da su krediti dani za fiktivne i precijenjene nekretnine te da je Zagorec za njih plaćao znatno manje nego što je iznosio kredit, a ostatak novca koristio je za vlastito bogaćenje. Tužitelj objašnjava da nijedna Zagorčeva tvrtka nije imala bonitet za tako velik iznos kredita.

Elisabeth Rech, Zagorčeva odvjetnica, tvrdi da  je njen klijent nevin i da optužbe nemaju uporište.

- Krediti nisu bili pretjerani. Banka je radila procjenu. Svi su u Hypu znali da Zagorec stoji iza fondova u Lihtenštajnu. Točno je da je tamo zaplijenjeno 17 milijuna eura i Zagorec je pristao da tim novcem vrati kredit, kazala je odvjetnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...