To je to što me zanima!

Austrija reagirala na fake news ruske propagande: Nismo pristali plin plaćati u rubljama

Ruska državna propaganda objavila je jučer da je Austrija pristala promijeniti svoju plinsku politiku i da će se ruski plin ubuduće plaćati u rubljama
Vidi originalni članak

Rusija je zaustavila isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj. Međutim, i drugim "neprijateljskim" zemljama prijeti ''zatvaranje pipe''. Predsjednik parlamenta Vyacheslav Viktorovich Volodin je rekao da je odluka o prekidu isporuka plina Poljskoj i Bugarskoj ispravna. Dodao je kako bi Moskva trebala učiniti isto s drugim "neprijateljskim" zemljama koje im nisu sklone.

GAZPROM ZATVARA 'PIPU' Što ako Rusija prekine isporuku plina u Hrvatsku? Državni tajnik: 'Spremni smo na sve'

Austrija dobiva 80% svog prirodnog plina iz Rusije, što je velika ovisnost za koju će trebati vremena da se nađu alternativni izvori.

- Od početka rata količine isporuke nisu se promijenile. Zapravo su se povećale - rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Ruska državna propaganda objavila je jučer da je Austrija pristala promijeniti svoju plinsku politiku i da će se ruski plin ubuduće plaćati u rubljama. Dezinformacija je jučer preplavila medije na globalnom nivou, a potječe iz izvješća ruske novinske agencije TASS. Međutim stigla je rekacija od kancelara Karl Nehammer (ÖVP). On je rekao da će Austrija i dalje plaćati u eurima.

''OMV će i dalje nastaviti plaćati isporuke plina iz Rusije u eurima. Austrija se striktno pridržava zajednički dogovorenih sankcija EU-a”, napisao je Nehammer na Twitteru.

Što se tiče plaćanja za ruski plin preko računa Gazproma, glasnogovornik predsjednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da su kupci "plaćali i da će plaćati u eurima, točno u jedinicama navedenim u ugovorima", piše TASS. Istovremeno, Peskov je naglasio da će "konačna isplata prodavaču, Gazpromu, biti izvršena upravo u rubljama, kupujući ruske rublje za te eure".

TOP 5 NAJČITANIJIH ČLANAKA Panika zbog zatvaranja ruskog plina. Najkomičniji gol sezone. Ministri prijavljeni kod roditelja

Prema ministrici energetike i infrastrukture Leonore Gewessler (Zeleni), opskrba plinom u Austriji trenutno je još uvijek "stabilna i neograničena". Međutim, što budućnost donosi ne može se isčitati niti iz kristalne kugle. Međutim, Gewessler trenutno ne vidi akutnu opasnost da se Austrija suoči s sudbinom Poljske i Bugarske.  Austrija dobiva dosta plina iz Rusije, čak 80 posto!

- Trenutno nema znakova da bi Rusija mogla prekinuti isporuku plina Austriji, ali naravno da se pripremamo za izvanredne situacije -  navodi Gewessler dodajući kako Rusija koristi energiju da prijeti i dijeli zemlje.

Istaknula je kako je posebno važno održavati opskrbu plinom u kućanstvima.

Oko 900.000 kućanstava grije se na plin, posebno u istočnoj Austriji.

STRAH DRUGE NAJVEĆE VOJSKE Rusija se boji? Političar traži da se obnove skloništa na jugu

Zaustavljanje dotoka plina prvo bi pogodilo veliki poduzeća koja bi doživjela prva ograničenja u opskrbi. Prema Gewessler, poduzeća su već u stalnom kontaktu s regulatorom energije E-Control.

Prema najgorem scenariju može doći i do kratkotrajnog rada, nezaposlenosti i gospodarskog pada. Iz tog razloga Austrija je otvorila novčanik kako bi napunila zalihe. Do sljedeće zime ovisnost o ruskom plinu bi trebala biti znatno smanjena. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Blue2021 28.04.2022.

    Niste li i vi neki dan prenijeli tu laznu vijest?

  • mily 28.04.2022.

    i što je onda dezinformacija, ako plaćate u eurima a oni se ,,pretvaraju,, u rublje? Da,da mediji moraju ,,ukukuljiti,, kako bi što više obmanjivali javnost

  • 28.04.2022.

    Budete

Komentiraj...
Vidi sve komentare