To je to što me zanima!

Šok u Austriji: Kancelar podnio ostavku zbog zakona o azilu

Faymann je bio pod pritiskom članstva SPÖ-a zbog svog tvrdog stajališta prema zakonu o azilu, ali i zbog loših rezultata u prvome krugu predsjedničkih izbora prije dva tjedna
Vidi originalni članak

Austrijski kancelar Werner Faymann u ponedjeljak je podnio ostavku na dužnost predsjednika vlade i čelnika Socijaldemokratske stranke (SPÖ) jer nema dovoljnu stranačku podršku za svoju politiku.

Faymann je bio pod pritiskom članstva SPÖ-a zbog svog tvrdog stajališta prema zakonu o azilu, ali i zbog loših rezultata u prvome krugu predsjedničkih izbora prije dva tjedna. 

"Podnio je ostavku na sve dužnosti", rekla je Anja Richter, glasnogovornica vlade.

Unutarstranačko nezadovoljstvo razbuktalo se nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 24. travnja u kojem je socijaldemokratski kandidat eliminiran.

Kandidat krajnje desnice (Slobodarske stranke) Norbert Hofer osvojio je najviše glasova u prvom krugu.

Hofer je prošli tjedan najavio da bi, bude li izabran, nakon eventualnog preuzimanja dužnosti 8. srpnja, razmotrio mogućnost imenovanja novog kancelara kojega bi predložili socijaldemokrati, najjača stranka u parlamentu jer mu je u interesu da se Austrijom bolje upravlja.

S 35 posto biračkih glasova u prvome krugu Hofer će se u drugome krugu 22. svibnja natjecati s kandidatom Zelenih Alexanderom Van der Bellenom koji je u provme krugu osvojio 21.3 posto glasova.  

Idi na 24sata

Komentari 55

  • piramida 09.05.2016.

    socijalisti su unistili Austriju, sa velikim socijalnim paketima za neradnike i preljev strani firmi na trzistu u Austriji , velika ne zaposlenost ne sigurnost od strane azilanata jednostavno je ugrozena sloboda stanovnistva u austriji , gubise srednja klasa stvara se veliki jaz imedu sve bogatij i oni koji su sve siromasnij , jednostavno Vlada anarchija na trzistu Rada i velika pohlepa bogati a sa druge strane dugovjecni socijalni paketi Koje drzava vise ne moze financirati a na ulicu korisnike socijalni paketa nesmje pustiti i td , jednostavno ON nije bijo ta osoba koja moze donjeti neke odluke Koje mogu pomoci Austrijskoj Privredi .

  • Gena Vava 09.05.2016.

    Austrijanci će sada u velikoj većini slaviti, dosta im ga je bilo....

  • projekt_venus 09.05.2016.

    Desnica je dobra samo u jednoj stvari, a ta je da jača ljevicu. Što više desničara, to više ljevičara. Bumo vidli ko bu na kraju izvukao deblji kraj. Ako se povijest ponovi, to neće biti dobro za desničare

Komentiraj...
Vidi sve komentare