To je to što me zanima!

'Avioni su izvrsni, no pitanje je kako će se s njima snaći HRZ'

Igor Tabak je kazao da su avioni Rafele izvrsni, da je to je vrlo sposoban sustav, no da je pitanje kako će se sa svim tim mogućnostima snaći Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Trebat će izgraditi i gomilu infrastrukture...
Vidi originalni članak

Hrvatska nabavlja 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, deset jednosjeda i dva dvosjeda. Riječ je borbenim avionima najnovije generacije i smatraju ih jednim od najboljih na svijetu.

Kazao je to premijer Andrej Plenković napominjući kako je ovo dugoročno najbolje rješenje. Francuska ponuda “teška” je 999 milijuna eura, a premijer navodi kako je cjenovno bila najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu, koja neće ni na koji način usporiti ulazak Hrvatske u europodručje.

I GADAFI IH JE HTIO Sve o avionima koje plaćamo 999 milijuna eura: Kombinacija velike borbene moći i doleta

Osim aviona, francuska ponuda uključuje simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku, podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača tijekom tri godine i jamstvo od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Premijer je pohvalio aktere uključene u proces što su gotovo dvije godine sačuvali integritet i povjerljivost postupka, no Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org, podsjeća da je javnost prije osam dana znala gotovo sve detalje o tajnom odabiru.

- Ako to nije curenje podataka, ne znam što jest - kazao je.

PODRŽAVA ODLUKU VLADE Milanović o nabavci aviona: Ovo je rezultat toga što su Amerikanci bili preskupi za nas

Jesu li francuski avioni ono što treba našem ratnom zrakoplovstvo, tek ćemo vidjeti.

Avioni su izvrsni, to je vrlo sposoban sustav, no drugo je pitanje kako će se sa svim tim mogućnostima snaći Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - ističe

Navodi da je još puno nepoznanica jer smo dobili vrlo šture okvire cijelog posla.

Trebat će izgraditi i gomilu infrastrukture, što neće biti jeftino. Uz sve te stvari koje dolaze uz borbene avione, da bi se stekla vještina njihova korištenja u punini, njihovo letenje mora biti intenzivno, a ni taj faktor neće biti zanemariv - naveo je Tabak.

Nije ovo samo najveća kupnja do sada nego vjerojatno bi mogao biti i najveći kadrovsko-tehnološki izazov s kojim su se Oružane snage susrele, zaključio je vojni analitičar.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • ajetodoo 30.05.2021.

    Uvjeren sam da će ova kupovina, kao i dosadašnje pasti u vodu, i da će se sljedećih 5-6 godina razglabati koje bi avione bilo najbolje kupiti.

  • ajetodoo 30.05.2021.

    Koga ćemo prvo zbombardirati?

  • sokrates_mali 30.05.2021.

    Starudija na vidiku! Da kupe jedan, ali pravi!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare