Obavijesti

News

Komentari 93

'Avioni su izvrsni, no pitanje je kako će se s njima snaći HRZ'

'Avioni su izvrsni, no pitanje je kako će se s njima snaći  HRZ'

Igor Tabak je kazao da su avioni Rafele izvrsni, da je to je vrlo sposoban sustav, no da je pitanje kako će se sa svim tim mogućnostima snaći Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Trebat će izgraditi i gomilu infrastrukture...

VIDEO

Hrvatska nabavlja 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, deset jednosjeda i dva dvosjeda. Riječ je borbenim avionima najnovije generacije i smatraju ih jednim od najboljih na svijetu.

Kazao je to premijer Andrej Plenković napominjući kako je ovo dugoročno najbolje rješenje. Francuska ponuda “teška” je 999 milijuna eura, a premijer navodi kako je cjenovno bila najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu, koja neće ni na koji način usporiti ulazak Hrvatske u europodručje.

Sve o avionima koje plaćamo 999 milijuna eura: Kombinacija velike borbene moći i doleta
Sve o avionima koje plaćamo 999 milijuna eura:  Kombinacija velike borbene moći i doleta

Osim aviona, francuska ponuda uključuje simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku, podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača tijekom tri godine i jamstvo od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Premijer je pohvalio aktere uključene u proces što su gotovo dvije godine sačuvali integritet i povjerljivost postupka, no Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org, podsjeća da je javnost prije osam dana znala gotovo sve detalje o tajnom odabiru.

- Ako to nije curenje podataka, ne znam što jest - kazao je.

Milanović o nabavci aviona: Ovo je rezultat toga što su Amerikanci bili preskupi za nas
Milanović o nabavci aviona: Ovo je rezultat toga što su Amerikanci bili preskupi za nas

Jesu li francuski avioni ono što treba našem ratnom zrakoplovstvo, tek ćemo vidjeti.

Avioni su izvrsni, to je vrlo sposoban sustav, no drugo je pitanje kako će se sa svim tim mogućnostima snaći Hrvatsko ratno zrakoplovstvo - ističe

Navodi da je još puno nepoznanica jer smo dobili vrlo šture okvire cijelog posla.

Trebat će izgraditi i gomilu infrastrukture, što neće biti jeftino. Uz sve te stvari koje dolaze uz borbene avione, da bi se stekla vještina njihova korištenja u punini, njihovo letenje mora biti intenzivno, a ni taj faktor neće biti zanemariv - naveo je Tabak.

Nije ovo samo najveća kupnja do sada nego vjerojatno bi mogao biti i najveći kadrovsko-tehnološki izazov s kojim su se Oružane snage susrele, zaključio je vojni analitičar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.