To je to što me zanima!

Azerbajdžan preuzeo okrug Agdam po mirovnom dogovoru

U skladu s trilateralnim dogovorom, "postrojbe azerbajdžanske vojske ušle su u okrug Agdam 20. studenoga", reklo je ministarstvo obrane Azerbajdžana u priopćenju
Vidi originalni članak

Azerbajdžanska vojska objavila je u petak da je ušla u okrug Agdam u Nagorno Karabahu, u skladu s dogovorom po kojem je taj teritorij službeno Armenija prepustila Azerbajdžanu.

Armenija i Azerbajdžan šest su tjedana vodile krvave sukobe u Nagorno Karabahu, koji desetljećima kontroliraju armenske snage ali koji UN smatra dijelom većinski muslimanskog Azerbajdžana.

Mirovni dogovor koji je postignut prošli tjedan između zaraćenih strana i regionalne sile Rusije predviđa da Armenija prepusti kontrolu nad značajnim dijelom teritorija u Nagorno Karabahu, uključivo i okrug Agdam.

Taj je okrug bio najvećim dijelom naseljem Azerima prije nego su ga okupirale armenske snage u ratu između tih dviju sovjetskih republika devedesetih godina prošlog stoljeća.

U skladu s trilateralnim dogovorom, "postrojbe azerbajdžanske vojske ušle su u okrug Agdam 20. studenoga", reklo je ministarstvo obrane Azerbajdžana u priopćenju.

U sukobima koji su buknuli početkom rujna poginulo je najmanje tisuću ljudi na obje strane, čime je to najteži sukob između Armenije i Azerbajdžana od devedesetih.

Armenski premijer Nikol Pašinjan pod snažnim je pritiskom da odstupi, nakon predaje teritorija i onog što njegovi protivnici nazivaju katastrofalnim upravljanjem šestotjednim sukobom.

Pašinjan je preuzeo odgovornost za ono što se dogodilo ali i naglasio da je sada odgovoran za stabilizaciju Armenije i osiguravanje nacionalne sigurnosti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Habsburška Nizozemska 20.11.2020.

    Rusi su sad poslali "mirotvorce", znači ruska vojka legitimno ima uporište usred Azerbeđana, da vidimo koliko će proći prije nego dođe do incidenta zbog kojeg će morati djelovati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare