To je to što me zanima!

Bajs: U rujnu ove godine došlo je više turista nego 2010. god.

U prvih devet mjeseci 2011. godine ostvareno je 10,4 milijuna dolazaka, odnosno 7,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine te 62,7 milijuna noćenja
Vidi originalni članak

U rujnu je zabilježeno 1,27 milijuna dolazaka turista, što je 15,3 posto više nego u rujnu prošle godine, a broj noćenja u tom mjesecu bio je 11,5 posto veći, odnosno bilo je 7,26 milijuna noćenja. Kad je riječ o prvih devet mjeseci ove godine, ostvareno je 10,4 milijuna dolazaka, odnosno 7,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju te 62,7 milijuna noćenja, odnosno 6,7 posto više nego u istom razdoblju lani. To su rezultati turističkog prometa rujna i prvih devet mjeseci ove godine koje je u Pirovcu iznio ministar turizma Damir Bajs.

– Turizam i rezultati vezani su uz ono što smo promovirali: jedinstvo javnog i privatnog sektora. Kada smo ušli u 2011. godinu, ušli smo realno, ali s visoko postavljenim ciljevima. Rezultati dosadašnjeg tijeka pokazuju da su rezultati  iznad naših očekivanja i zapravo su rekordi – kazao je ministar Bajs koji je objasnio i kako su ti rezultati djelovali na gospodarstvo i zapošljavanje. Naime, HNB je objavio da je hrvatski turizam u drugom kvartalu zaradio 1,7 milijardi eura što je 14 posto više nego u drugom kvartalu 2010. godine, a time je udio turizma u BDP-u iznosio 14,5 posto što u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine predstavlja rast od 1,7 posto. U prvih je sedam mjeseci 13,6 posto više zaposlenih u turizmu.

– To zapravo znači da je u prvih devet mjeseci hrvatski turizam imao 750.000 tisuća turista više nego prošle 2010. godine, no od toga 500.000 je u predsezoni i posezoni. Postavili smo tri cilja: biti bolji od Europe i četvrti put, vratiti domaćeg gosta, što je ostvareno, a stalni je cilj produljiti sezonu. Ove  godine apsolutno najveći dio povećanja vezan je uz predsezonu  i posezonu – kazao je ministar Bajs podsjećajući da te brojke nisu konačne. Kazao je i da su najave i za listopad dobre pa do kraja godine očekuje još bolje rezultate.

– Ako bi se to ostvarilo, to bi značilo da bi hrvatski turizam iz najveće svjetske turističke krize 2009. godine izašao ove 2011. s vjerojatno 1,2 milijuna turista više nego prije krize i time se svrstao u red najuspješnijih zemalja unutar Europe – kaže ministar. Kad je riječ o idućoj turističkoj godini, i dalje će se ići s mjerama koje su se pokazale uspješnima, a koje su bile krucijalne za predsezonu i posezonu. Tako će se predložiti da se i u 2012. godini potroši najmanje 35 milijuna eura na udruženo oglašavanje sa stranim partnerima, dovođenje aviokompanija i drugo, a posebna dopuna u 2012. bit će učinkovitiji nastup na dalekim tržištima Kine, Japana i Indije. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • feba 06.10.2011.

    pustimo brojeve i statistiku.gdje će otići taj zarađeni novac?to mene interesira.hoće li turizam spasiti hrvatsku,vratiti dugove,napuniti prazne fondove?neće garant!!!

  • jabbar 05.10.2011.

    U rujnu je došlo više turista nego u 2010 g.?To je laž!

  • biberrr 05.10.2011.

    Ova sezona je apsulutno rekordna od nastanka hrvatske države. Jednostavno nikad nije bilo više sunčanih dana,a manje kiše nego ove sezone. Krajem osmog mjeseca su još bile afričke temperature što nitko ne pamti,cijelo ljeto sunčano osim zadnjeg tjedna u 7. mjesecu. Dakle,za rekordnu sezonu je najmanje zaslužan Bajs i njegovo ministarstvo!

Komentiraj...
Vidi sve komentare