To je to što me zanima!

Baldasar: Istočno od Turističke palače bit će arheološki park

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uputio je priopćenje da otkriće novootkrivenog arheološkog lokaliteta tijekom radova na Turističkoj palači neće biti devastirano
Vidi originalni članak

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uputio je priopćenje da otkriće novootkrivenog arheološkog lokaliteta tijekom radova na Turističkoj palači neće biti devastirano. Najavljuje kako će se u blizini graditi arheološki park, te da će ponad zatrpanih nalaza stajati panoi s pojašnjenima.

- Bojazan zabrinutih ljubitelja splitske baštine kako struka zanemaruje prezentiranje arheoloških ostataka potpuno je neutemeljena. Oni trebaju shvatiti da je prezentacija povijesnih slojeva grada vrlo složen posao koji nipošto ne smije ugroziti univerzalne vrijednosti Splita među kojima je iznimno važna ona koja se odnosi na ritam svakodnevnog života. Prezentacija južnih bedema u arheološkom parku, koju će pratiti grafička i tekstualna objašnjenja na panoima i izloženi nalazi kamene dekoracije sklopa, velik je korak u složenoj prezentaciji splitske baštine, a ne devastacija kako je nazivaju neupućeni kritičari – priopćeno je iz Grada Splita.

Dodaju kako se radi o pronalasku samo nekoliko antičkih blokova koji su bili ugrađeni u splitske lazareta iz 16. i 17. st., a porušeni su iza Drugog svjetskog rata.

-Njihovo se uklanjanje tražilo još u doba purifikacija koncem 19. st. kako bi se dobio pogled na zidove Dioklecijanove palače. Bombardiranje koje ih je porušilo prekinulo je stoljetnu raspravu o njihovom uklanjanju i omogućilo prezentaciju južnih i istočnih zidova Dioklecijanove palače – zaključili su iz Grada.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • puppy_power 23.04.2016.

    Boli me neka stvar šta će tu bit...ali Baldasare...zar stvarno...prid početak turističke sezone ti si se uvatija radit ovo...koju gospu ste radili u prvi misec

  • KRALJ 23.04.2016.

    Čovjek koji je dobio koncesiju na Turistčku palaču najveća varalica u Splitu

  • west66 23.04.2016.

    kad li Baldi počinje pakirati ranac za odlazak?

Komentiraj...
Vidi sve komentare