To je to što me zanima!

Baltičke države i Bugarska su protjerale 10 ruskih diplomata

Diplomati su protjerani u koordiniranoj odluci u vezi aktivnosti koje su protivne njihovu diplomatskom statusu i imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu, objavio je latvijski ministar vanjskih poslova Rinkevics
Vidi originalni članak

Litva, Latvija i Estonija protjerale su desetero ruskih diplomata, objavila su u petak ministarstva vanjskih poslova triju baltičkih zemalja, gotovo istovremeno kada je i Bugarska objavila da ih je protjerala desetero.

POGLEDAJTE VIDEO: Otac grli dijete

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Litva je protjerala četvero diplomata, a Latvija i Estonija po troje.

"Diplomati su protjerani u koordiniranoj odluci u vezi aktivnosti koje su protivne njihovu diplomatskom statusu i imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu", objavio je na Twitteru latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.

Estonsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je diplomate protjeralo jer su "izravno i aktivno potkopavali sigurnost Estonije i širili propagandu koja opravdava rusku vojnu akciju".

ODRŽAO GOVOR Putin sa stadiona na kojem su 'vatreni' osvojili srebro na SP-u: 'Mi samo želimo zaustaviti rat' ISKORIŠTAVALI POLOŽAJ Bugarska protjerala 10 ruskih diplomata zbog špijunaže

Litva je objavila da je ruske diplomate protjerala "iz solidarnosti s Ukrajinom". Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit Reutersa za komentarom.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije u petak da je desetero ruskih diplomata proglasilo nepoželjnima i da imaju 72 sata da napuste zemlju jer su se bavili aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom.

ZAŠTITA NAŠEG NEBA Analiza: Zašto bi razmještaj Patriota bio potpuna ludost i otkud ideja da bude u RH? PODRŽAO UKRAJINCE Bivši dužnosnik Kremlja je odstupio iz prestižne zaklade nakon osude rata u Ukrajini

To je drugi val protjerivanja ruskih diplomata iz Bugarske. Sofija je 2. ožujka protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog optužbi da su se bavili špijunažom.

Bugarska je osudila rusku invaziju na Ukrajinu a od listopada 2019. protjerala je još osmero ruskih diplomata sumnjičeći ih za špijunažu.

TRGOVINE SU PRAZNE Iz Svjetskog programa za hranu upozoravaju: Lanci za opskrbu u Ukrajini su u velikom rasulu

Rusko veleposlanstvo u Sofiji ocijenilo je u petak da je odluka bugarske vlade "još jedan agresivni korak" na koji će Moskva primjereno odgovoriti.

Veleposlanstvo je u priopćenju objavljenom na Telegramu istaknulo da protjerivanja diplomata smatra znakom da Bugarska želi svesti odnose s Rusijom na minimum.

"Ovaj neprijateljski potez uskoro će dobiti odgovarajuću ocjenu i reakciju, u skladu s novim duhom u bilateralnim odnosima", navodi se u priopćenju.

Slovačka je u ponedjeljak protjerala troje djelatnika ruskog veleposlanstva na osnovi informacija svoje tajne službe.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • senka2 18.03.2022.

    ajde bih kaj čekate izgon ruskom diplomatu

  • Jopazg 18.03.2022.

    Sad bi putler imao opravdanje da i tamo napravi “specijalnu vojnu operaciju”

  • Indijanac/prvi 18.03.2022.

    Ako im nije omogućen normalan rad, što vjerujem da nije...prije će biti da su se sami odlučili na taj potez......to "potjerali" je ono malo bezveze...

Komentiraj...
Vidi sve komentare