To je to što me zanima!

Banda je krijumčarila prstace, šteta je čak 3,2 milijuna kuna

Istarski policajci su zajedno s USKOK-om i slovenskim policajcima iz Kopra „razbili“ 9-eročlanu bandu. Oni su krijumčarili prstace i prodavali ih u Sloveniji
Vidi originalni članak

Istarski policajci su zajedno s USKOK-om i slovenskim policajcima iz Kopra „razbili“ 9-eročlanu dobro organiziranu kriminalnu skupinu hrvatskih državljana koji su organizirali zločinačko udruženje za izlov i krijumčarenje zaštićenih školjkaša, prstaca.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 62-godišnjak, u razdoblju od 23. lipnja do 28. rujna,  organizirao zločinačko udruženje koje se bavilo izlovljavanjem strogo zaštićenih školjkaša prstaca, prijevozom i nedozvoljenim izvozom preko državne granice te prodajom ugostiteljima s područja Kopra i okolice, dok je na području Pule 43-godišnjak organizirao ronioce, koji su za njega izlovljavali školjkaše prstace i ostavljali mu ih na prethodno dogovorenim lokacijama na području Bala, Sošića i okolice. Navedene školjke potom su se preko 62-godišnjaka krijumčarile i distribuirale krajnjim kupcima u Sloveniju – kažu u istarskoj policiji.

 Zločinačko udruženje je organizirano na način, pojašnjavaju u policiji,  da je 62-godišnjak od 43-godišnjaka, ovisno o narudžbama ugostitelja iz Slovenije, naručivao određenu količinu školjki prstaca, nakon čega je 43-godišnjak kontaktirao 47-godišnjaka, 68-godišnjaka ili dvojicu 51-godišnjaka, koji su obavljali izlov dogovorene količine prstaca. Po izlovljene prstace dolazio je 62-godišnjak osobno ili je angažirao 55-godišnjakinju, 52-godišnjaka i 46-godišnjaka, koji su potom izlovljene prstace prevozili u Sloveniju.

U policiji pretpostavljaju da je kriminalna grupacija  izlovila  najmanje 645 kilograma prstaca čime su ostvarili dobit  veću od 230 tisuća kuna. Izlovom prstaca okolišu  je prouzročena šteta od oko 3,2 milijuna kuna. Osumnjičeni su, kažu u policiji,  po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 11. studenog, privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske te je protiv njih podnesena kaznena prijava  Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

Prstacima se pripisuju afrodizijačka svojstva pa je već godinama omiljena školjka ekskluzivnijih restorana Italije i Slovenije gdje se za kilogram ove delicije plaća oko 40-ak eura što krijumčari već godinama nastoje dobrano iskoristiti. 

Idi na 24sata

Komentari 88

  • veruda_1 13.11.2015.

    Kakav naslov- banda. Banda - vam je ona koja je pokrala ovu našu Hrvatsku.

  • propala komunjara 13.11.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

  • ZZ on top 13.11.2015.

    Ne razumijem ove komentare! svi se hvale kako su fini i ukusni! Aktualni Zakonj e stupio na snagu 2002! Zar vas sjećanje tako dobro služi, pa se sjećate okusa. Vrijedi li se častiti takvom de ličio, Neznam bas! Zadarskom podmorje je potpuno devastirano! samo jedna informacija: Mada se znanstvenici nisu u potpunosti složili oko brojki vezanih uz vrijeme i brzinu rasta, smatra se da je prstacu potrebno oko 20 godina optimalnog života da bi dosegao duljinu od 5 centimetra. Nažalost ta se dimenzija kod nas još uvijek smatra konzumnom veličinu, a do 30 godina za "normalnu konzumnu velicinu" Sram Vas bilo da morate devastirati obalu kako bi došli do nečega što je i priroda probala "sakrit" u kamenu od takvih kao sto ste vi, koji poližete prste nakon "gozbe" Toliko od mene, a vi sad lupati po minusima. Samo jedno pitanje na kraju. Kako ćete unucima opisat okus prstaca?

Komentiraj...
Vidi sve komentare