To je to što me zanima!

Bandić je potpisao sporazum 'u slučaju nesreće u NE Krško'

Projekt kojeg je zagrebački gradonačelnik potpisao u srijedu će se provoditi kroz razna predavanja, vježbe i aktivnosti do 2013. godine, a sudjelovat će devet uprava
Vidi originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je u Krškom potpisao sporazum o partnerstvu "Priprema za evakuaciju u slučaju nuklearne nesreće". Supotpisnice sporazuma su Ana Somrak, dogradonačelnica Krškog i Mariana Mircea, načelnica rumunjske općine Cernavoda, grada koji kao i Krško ima nuklearnu elektranu (NE).

Projekt će se provoditi kroz razna predavanja, vježbe i aktivnosti do 2013. godine, a sudjelovat će devet raznih uprava.

- Ne možemo predvidjeti havariju, no možemo se organizirati - kazao je Milan Bandić.

Pri dogovorima s Hrvatske strane glavni je Pavle Kalinić iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

- Treba se pripremiti za potencijalnu opasnost. U takvoj situaciji nema vremena za razmišljanje već treba hitno djelovati po unaprijed dogovorenim postupcima. Od nuklearke Krško do granice s Hrvatskom je 10 kilometara, a do Zagreba 20 km zračne linije. Povezani smo i rijekom Savom, a Zagreb je nizvodno od nuklearke - pojasnio je Kalinić. U Sloveniji su plan evakuacije i mjere zaštite odavno napravili i o tome informirali stanovništvo u blizini elektrane. Novim projektom mjere će unaprijediti.

- Prva zona evakuacije je u krugu tri kilometra od NE, sljedeća je do deset kilometara, zatim do 25 kilometra i dalje od 25 km. U ovi zonu od 25 km je uključeno i područje Hrvatske, a to bi trebalo evakuirati za slučaj nesreće kao što je bila u Fukushimi - pojasnio je Vitja Gričar, koordinator projekta vrijednog 526.000 eura, a financira se iz projekata Europske unije. Zagreb će za realizaciju dobiti 143.000 eura.

Kalinić je dodao da evakuacija stanovništva u slučaju nesreće ovisi i o vremenskim uvjetima odnosno o smjeru vjetra, pa je moguće i da Slovenci budu smješteni u Zagrebu. U planu je uređenje atomskih skloništa koja su devastirana i opljačkana, a prijedlog je i da se podzemne garaže opskrbe dodatnim vratima i ventilacijom kako bi u slučaju potrebe mogle poslužiti kao skloništa.

 
Idi na 24sata

Komentari 16

  • 07.03.2012.

    mene samo zanima kad bandic ide trcat na sljeme jel to atomski s desna ili s ljeva?

  • kšr 07.03.2012.

    u slućaju nesreće,neće nan ništa pomoć!

  • kivan 07.03.2012.

    Zanima me koliko plaćamo PROČISTAČ VODE i da li će netko u zatvor zbog štetnog ugovora? Cijena vode u Ljubljani je 6 kuna, Velikoj Gorici 4,5 kuna a u Zagrebu 13,5

Komentiraj...
Vidi sve komentare